Een gietvloer werd vroeger vooral toegepast in bedrijfspanden. Moderne gietvloeren worden echter ook steeds vaker toegepast in woningen. De praktische voordelen van de gietvloer zijn nu gekoppeld aan een mooi uiterlijk, dat goed past in de meeste interieurs. Wil jij graag een gietvloer in je woning? Hier moet je rekening mee houden.

1. Vloerverwarming en gietvloer

 

 

Een gietvloer geleidt warmte behoorlijk goed. Het is dan ook logisch dat gietvloeren vaak worden gecombineerd met vloerverwarming. De gietvloer geeft de warmte gemakkelijk af aan je woning. Maar ook als je geen vloerverwarming hebt is een gietvloer erg prettig, omdat hij nooit echt koud aanvoelt. Het is een vloer die je woning meteen lekker winterproof maakt.

 

2. Vloerisolatie

 

Een gietvloer is relatief dun. Het is een laag die meestal wordt aangebracht op een harde ondergrond, zoals plavuizen of beton. Je kunt een gietvloer niet achteraf isoleren. Wil je dus de vloer isoleren, dan moet je dat doen voordat je de vloer laat gieten. Of je isoleert vanaf onderen, door de kruipruimte te isoleren. Vloerisolatie is bij elke vloer verstandig en dus ook als je een gietvloer neemt.

 

3. Professionele klus

 

Misschien ben je zelf een handige klusser. En je kunt het benodigde materiaal voor een gietvloer ook zelf bestellen. Maar toch is het niet slim om zelf een gietvloer te leggen. De gietvloer moet exact vlak gemaakt worden. Is er een afwijking, dan zul je dat meteen merken. Hobbels, oneffenheden of een iets schuin aflopende vloer kunnen erg storend zijn. Bovendien is een verkeerd aangelegde gietvloer erg moeilijk te herstellen. Vaak zal de vloer verwijderd moeten worden of moet er een extra laag op de vloer aangebracht worden.

 

4. Weeg voor- en nadelen af

 

Elke vloer heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een groot voordeel van gietvloeren is dat ze slijtvast zijn en volledig vochtbestendig. Een nadeel is dat de toplaag wel vaak gevoelig is voor krassen. Je hebt dus een extra afwerklaag nodig om krassen te voorkomen. Zo zijn er nog wel meer voor- en nadelen van gietvloeren. Natuurlijk weeg je deze goed tegen elkaar af voordat je tot een beslissing komt.

 

5. Het aanbrengen duurt even

 

Het plaatsen van een gietvloer neemt wel wat tijd in beslag. Het gieten zelf kost meestal enkele uren tot een dag. Maar daarna moet de vloer goed drogen. De vloer is minimaal 3 dagen niet beloopbaar, maar vaak duurt het nog iets langer. Dit is afhankelijk van de luchtvochtigheid: bij nat weer kan het wel 6 dagen duren voordat de vloer echt goed is opgedroogd. Gelukkig is de vloer dan wel gebruiksklaar en hoef je je er jaren geen zorgen meer om te maken.

 

6. Het is niet goedkoop

 

Een gietvloer is niet de goedkoopste vloer die er is. Een laminaatvloer is bijvoorbeeld een stuk goedkoper. Anderzijds gaat een gietvloer wel heel lang mee, hij haalt gemakkelijk een levensduur van 15 jaar of langer. Het is dus wel een forse investering, maar op lange termijn is de vloer goedkoper dan veel andere vloeren. Let bij het aanschaffen van je gietvloer op: als de vloer (te) goedkoop is, is het gebruikte materiaal meestal van slechtere kwaliteit.

 

Gietvloeren worden steeds vaker in woningen toegepast. Het zijn sterke, robuuste vloeren die veel voordelen hebben. Wil je een gietvloer, dan moet je je wel goed voorbereiden. Als je rekening houdt met deze 6 dingen, komt het helemaal goed met jouw nieuwe gietvloer.