Heb jij een badkamer of toilet met van die witte tegels op de muur? Dan is het tijd voor wat anders! Gelukkig is het tegenwoordig relatief eenvoudig om van bijvoorbeeld deze witte tegels, door middel van tegelverf een grijze of zwarte tegel te maken. Toch is het wel belangrijk dat je weet wat je doet. Het verven van een tegel is namelijk net even iets anders, dan wanneer je een muur, plafond of deur wilt voorzien van een andere kleur. Om je hierbij te kunnen helpen, hebben we een aantal handige tips voor je, waarmee het aanbrengen van tegelverf op verschillende soorten tegels een stuk gemakkelijker wordt. Dit geldt overigens niet alleen voor de echte klussers, maar ook voor de mensen die vrijwel nooit een kwast, hamer of roller in de handen hebben.

 

De juiste voorbereiding

Voordat je begint met het aanbrengen van tegelverf, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de tegels grondig worden gereinigd en ontvet. Gebruik een speciale tegelreiniger om vuil, vet en zeepresten te verwijderen. Zorg ervoor dat de tegels volledig droog zijn voordat je begint met verven. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je de verf niet goed hecht. Daarnaast is het belangrijk om de tegels goed te schuren. Dit helpt de hechting van de verf te verbeteren en zorgt voor een glad oppervlak. Gebruik fijn schuurpapier om lichte krassen te maken op de tegels. Vergeet niet om na het schuren het stof goed te verwijderen, zodat de verf gelijkmatig kan worden aangebracht.

Type tegelverf

Nadat je de tegels goed hebt gescheurd of natuurlijk daarvoor, is het belangrijk te bepalen welke type tegelverf je wilt gebruiken. Bij het kiezen van tegelverf is het belangrijk om het juiste type te kiezen voor de specifieke tegels die je wilt verven. Er zijn verschillende soorten zo kun je met betonverf op kaal beton schilderen, maar ook epoxy verf, acrylverf en speciale tegelverf op waterbasis zijn een goede keuze als je tegels wilt verven. Elk type verf heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Epoxyverf is duurzaam en bestand tegen slijtage, maar het kan wat lastiger zijn om aan te brengen. Acrylverf is gemakkelijker in gebruik en droogt snel, maar het kan mogelijk stinken tijdens het aanbrengen. Tegelverf op waterbasis is milieuvriendelijk en vrijwel geurloos, maar het kan wat langer duren voordat het volledig uithardt. Kies het type tegelverf dat het beste past bij jouw behoeften en de eigenschappen van de tegels die je wilt schilderen. Zo kun je je voorstellen dat je in de badkamer voor andere verf kiest, dan wanneer het om de tegels in de keuken of het toilet gaat.

 

Het aanbrengen van de verf

Nadat alle voorbereidingen zijn getroffen, is het tijd om aan de slag te gaan. Voor je begint met het daadwerkelijke tegelverf, is het eerst belangrijk om een primer aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de uiteindelijke verf beter hecht, voor een nog beter resultaat. Nadat alles gedaan is, is het ook aan te raden om wat nieuwe en verfrissende decoratie neer te zetten, zodat de ruimte helemaal als nieuw oogt.