Aangezien de gemiddelde persoon 2500 keer per jaar naar het toilet gaat, is het belangrijk om er een uit te kiezen waar je elke dag met plezier op zult zitten. Gelukkig biedt de huidige markt voor elk wat wils. Of je nu op zoek bent naar een modern of traditioneel staand toilet, een eendelig of tweedelig toilet, of een wit of gekleurd toilet, je zult er zeker een vinden die aan je behoeften voldoet. Weet je niet waar je moet beginnen? Laat onze gids je door de basis leiden van het kiezen van een toilet!

 

Waterefficiëntie 

Door een waterzuinig toilet te kiezen, help je het milieu en bespaar je per jaar toch al snel flink wat centjes op je waterrekening. Een waterefficiënt model zal niet meer dan 45 liter water gebruiken om door te spoelen, wat echt een besparing is. Toiletten met dubbele spoeling zijn een andere waterbesparende optie. Dit type toilet heeft een spoelhendel die minder water gebruikt voor het doorspoelen van vloeibaar afval dan voor het doorspoelen van vast afval, als je snapt wat we bedoelen. Op die manier kun je in totaal minder water gebruiken, waardoor je hoge spoelprestaties bewaart voor wanneer je het nodig hebt.

 

Rond vs langwerpig

Vervolgens wil je je toiletpot overwegen. De indeling van je badkamer bepaalt mede de vorm van je toiletpot. De bolvorm van een ronde kom neemt weinig ruimte in beslag, waardoor het een goede oplossing is voor een kleine badkamer. Overweeg voor een grotere badkamer een langwerpige kom voor maximaal comfort en stijl. Een langwerpige kom is langer dan de ronde kom en krijgt een ovaal uiterlijk. Natuurlijk hangt dit niet alleen van de ruimte af in je badkamer, maar ook van je eigen voorkeur en smaak. Net als bij Caterpillar schoenen zal niet iedereen voor dezelfde wc kiezen.

 

Toegankelijkheid

Of je nu van plan bent om lang in je huis te blijven of het te verkopen, een comfortabel toilet is altijd een goede investering. Toegankelijke toiletten hebben een toiletpothoogte van 40 tot en met 45 centimeter in plaats van de standaard 36 centimeter. Deze toiletstijl, ook wel “comforthoogte” genoemd, zorgt voor extra comfort en gemakkelijkere transfers vanuit rolstoelen of rollators. Als je niet in een rolstoel of een rollator zit dan hoef je in principe niet voor zo’n hoge wc te kiezen, al kan dit alsnog handig zijn als je zelf erg lang bent.

 

Spoelprestaties

Het is belangrijk om een ​​toilet te kiezen met een efficiënte spoelkracht voor je behoeften. MaP is een merkneutrale toilettestorganisatie die de spoelprestaties beoordeelt op basis van de verwijdering van vast afval. De prestatiedrempel varieert van 250 gram tot 1.000 gram (hoe hoger de hoeveelheid, hoe beter de spoelprestatie). Hoewel niet elk model wordt vermeld, is MaP’s indrukwekkende database van meer dan 2.000 toiletten zeker een kijkje waard als je een wc gaat kopen. Overigens kan ook het soort toilet waar je voor kiest effect hebben op de spoelprestaties, let hier goed op bij het kopen van een wc.