Ben jij op zoek naar een nieuwe huurwoning en heb je behoefte aan wat voorpret.  In dit artikel lees je wat voor formaat eettafel je nodig hebt op basis van het aantal personen. Handig als je groter wil gaan wonen of als je een tafel nodig hebt om in je toekomstige stek gezellige etentjes te geven.

Vorm eettafel

Voordat we ingaan op het formaat van de eettafel, eerst een korte toelichting op de vorm. Dit is namelijk mede bepalend voor de grootte van de eettafel zelf. Een ronde eettafel 6 personen is bijvoorbeeld een erg goede keuze, aangezien je hier met zes personen aan kunt zitten om te dineren, maar deze ook voor vier of vijf personen niet te groot is. Door de organische vormen loop je er makkelijk omheen en neemt deze niet zoveel ruimte in beslag. De tafel is ook erg handig als je graag aan tafel spelletjes speelt of borrelt, aangezien de ronde vorm zorgt voor een knus gevoel.

Toch hebben ook andere vormen eettafels ieder zo hun eigen voor- en nadelen. Om het makkelijker te maken hebben we hieronder de verschillende mogelijkheden en bijbehorende kenmerken op een rij gezet:

Ronde eettafel: neemt weinig ruimte in beslag, iedereen kan makkelijk met elkaar kletsen
Ovale eettafel: veel ruimte aan tafel, zowel in het midden als per persoon (handig als je graag veel gerechten of pannen op tafel zet)
Vierkante eettafel: past goed in kleinere ruimtes en kun je met een zijde tegen een wand plaatsen. Minder geschikt voor een oneven aantal, als deze vrij in de ruimte staat
Rechthoekige eettafel: past goed in grote ruimtes en handig voor grote gezinnen. Veel ruimte per persoon, evenals in het midden van de tafel.

 

Formaat eettafel

Als je een idee hebt van de mogelijkheden qua vorm, is het handig om te weten hoe groot een tafel moet zijn op basis van het aantal personen. Met name voor grote gezelschappen is dit essentieel, en zijn rechte en ovale tafels het meest geschikt. Het ideale formaat van een eettafel 10 personen is bijvoorbeeld 100 x 200cm. Wist je dat er zelfs ronde eettafels bestaan, die je kunt uitschuiven naar een ovaal formaat als je veel visite op bezoek krijgt? Een handige keuze als je slechts af en toe een grote eettafel nodig hebt. 

Hieronder een overzicht van het formaat eettafel op basis van het aantal personen. Houd er rekening mee dat dit richtlijnen zijn, en het uiteindelijke formaat natuurlijk ook afhankelijk is van je eigen voorkeuren en de stoelen. 

1-2 personen: lengte of diameter van 80-100cm

2-4 personen: lengte of diameter van 100-120cm 

4-6 personen: lengte of diameter van 120-140cm

6-8 personen: lengte of diameter van 140-160cm

8-10 personen: lengte of diameter van 160-180cm

10-12 personen: lengte of diameter van >180cm
De breedte van een rechthoekige of ovale eettafel is meestal iets van 90 of 100 cm. Zelfs als de tafel veel langer is, blijft dit ongeveer hetzelfde. En om te weten of de tafel die jij op het oog hebt ook gaat passen in je nieuwe huurwoning, is het handig om ongeveer 90cm vrij te laten tussen de muur en de rand van de tafel.