Je hoort het nauwelijks en je merkt het vaak pas als het te laat is. Een druppelende kraan lijkt onschuldig, maar kan je waterrekening ongemerkt op laten lopen. Denk je dat het geen haast heeft? Dan vergis je je. Want als je een loodgieter met spoed nodig hebt, dan ben je vaak al te laat. Een lekkende kraan kost je namelijk al snel honderden euro’s per jaar. En dat terwijl het probleem vaak snel en duurzaam te verhelpen is.
Wat kost een lekkende kraan per jaar echt?
Eén druppel per seconde klinkt niet veel. Toch spoelt een lekkende kraan dan al snel 15 tot 20 liter water per dag weg. Dat komt neer op zo’n 6.000 tot 7.000 liter per jaar. In geld is dat al gauw 60 tot 100 euro, afhankelijk van je waterleverancier. Heb je meerdere lekkende kranen of lekt je douche ook? Dan loopt het bedrag snel op. En dan hebben we het alleen nog over koud water. Bij warm water gaat het ook nog ten koste van je gasverbruik. Zo kan een klein lekje ongemerkt een flinke aanslag zijn op je maandlasten.
De kosten zijn dus niet alleen vervelend, ze zijn ook totaal onnodig. Zeker als je bedenkt dat een professionele reparatie vaak binnen een half uur geregeld is. Toch stellen veel mensen het oplossen van het probleem uit, omdat het ’toch maar een druppel’ lijkt. Maar op jaarbasis is dat een flinke verspilling van water en geld.
Wat veroorzaakt een lekkende kraan eigenlijk?
Een kraan lekt bijna nooit zomaar. De meest voorkomende oorzaak is een versleten rubber ringetje. Die zorgt voor de afsluiting van het water, en na verloop van tijd kan die uitdrogen of scheuren. Ook kalkaanslag is een bekende boosdoener. Zeker in regio’s met hard water is de kans groot dat kalk zich ophoopt in de kraan, waardoor onderdelen niet meer goed sluiten.
Een andere oorzaak is een foutieve installatie. Als een kraan niet goed is gemonteerd of onderdelen niet goed op elkaar aansluiten, kunnen er kleine kieren ontstaan. Dat levert op het eerste gezicht geen groot probleem op, maar na verloop van tijd begint de ellende. En dan zit je ineens met een kraan die continu nadrupt. Het is een optelsom van kleine oorzaken die uiteindelijk leiden tot structureel waterverlies.
Waarom het geen doe-het-zelf klusje is
Veel mensen proberen eerst zelf de kraan open te draaien en onderdelen te vervangen. Maar zonder de juiste ervaring of gereedschap maak je het probleem vaak alleen maar erger. Het vervangen van een kraanrubber lijkt simpel, maar als je bijvoorbeeld de verkeerde maat gebruikt of de kraan niet goed weer monteert, is het lek zo terug. Daarbij kun je schade veroorzaken aan de kraan of leidingen.
Bij Loodgieters Veenstra staan ze 24/7 voor je klaar bij spoed. Of het nu gaat om lekkage, verstopping of een kapotte kraan, ze zorgen voor een snelle en vakkundige oplossing. Dankzij jarenlange ervaring en professionele apparatuur is het probleem vaak binnen no-time opgelost. Geen tijdelijke lapmiddelen, maar duurzame reparaties waar je echt op kunt rekenen.
Een loodgieter herkent de oorzaak van het probleem direct. Die controleert of het om een versleten onderdeel, kalk of installatieprobleem gaat. Daarna voert hij een blijvende reparatie uit. Vaak wordt direct gekeken of andere onderdelen ook slijtage vertonen, zodat je niet binnen enkele maanden opnieuw met hetzelfde probleem zit.
Geef een reactie