2022 is nu al het jaar waarin iedereen de broekriem moet aanhalen. De inflatie is hoger dan ooit tevoren en de oorlog in Oekraïne zorgt voor een snelle stijging van de energietarieven. Veel mensen merken dat ze niet meer in staat zijn om rond te komen en hebben moeite om alle rekeningen te kunnen betalen. Gelukkig zijn er manieren om ervoor  te zorgen dat je vaste lasten naar beneden gaan zonder dat je daarbij comfort hoeft in te leveren. Veel mensen betalen namelijk meer voor hun energie dan nodig is en dus loont het om te kijken waar je een betere deal kunt sluiten. 

 

Energie vergelijken kan je veel geld opleveren 

Vroeger sloten Nederlanders vaak langdurige contracten af met en vervolgens keken zij niet meer naar deze contracten om. Hierdoor betalen veel mensen veel meer dan nodig is. De hoogste tijd dus om te kijken waar een goede deal te vinden is. Hoe kun je dit doen? Door gebruik te maken van een goede vergelijkingssite. Hier kun je je gegevens invoeren en vervolgens gaat de site jouw energie vergelijken in 2022. Dat leidt altijd tot betere deals dan wanneer je zelf gaat zoeken omdat zo’n site voordeel bedongen heeft. Mocht de deal die je vindt, je aanspreken dan kun je vervolgens aangeven dat je wilt overstappen. De site zal dan alles voor je in orde maken, dus je hebt zelf niet de lasten maar zeker wel de lusten. 

 

Wat als je ook zonnepanelen hebt? 

Veel mensen hebben tegenwoordig zonnepanelen op hun dak liggen. Dat betekent dus dat ze zelf stroom produceren, maar ook dat ze stroom aan het netwerk leveren. Ook dat kan meegenomen worden op een goede vergelijkingssite. De tarieven voor het leveren van stroom kunnen namelijk ook sterk verschillen en dus liggen ook hier weer kansen om jouw vaste lasten te drukken. Heb je ook nog andere vormen van duurzame energie? Dan kan ook dit allemaal meegenomen worden in de zoektocht naar jouw deal. 

 

Vaste of variabele tarieven? 

Tot slot is het belangrijk om te weten dat je voor twee soorten tarieven voor energie kunt gaan: de vaste en de variabele tarieven. Met vaste tarieven weet je precies waar je aan toe bent, maar met dynamische tarieven kun je nog meer voordeel genereren. Deze tarieven zijn namelijk dynamisch waardoor je je verbruik slim kunt inplannen. Zet de wasmachine ’s nachts aan en laad je elektrische wagen op gedurende het weekend. Zo kun je de kosten nog meer drukken zonder dat je minder hoeft te verbruiken. Je zult zien dat je op deze manier vele honderden euro’s gaat besparen dit jaar.