Om op de lange termijn energie te besparen, is het verbouwen van jouw huis een slimme investering. Het kan je niet alleen helpen om flink wat geld te besparen op de energierekening, maar het kan tevens bijdragen aan een beter milieu. Je kunt jouw huis op een aantal mogelijke manieren verbouwen om duurzamer te gaan wonen. 

Verbeter de isolatie van jouw woning

De meest effectieve manier om jouw huis duurzamer te maken, is het verbeteren van de isolatie. We spreken dan over beter geïsoleerde ramen, muren en daken. Een voorbeeld is dubbelglas. Door jouw woning beter te isoleren houd je warmte binnen en kou buiten. In de wintermaanden hoef je daardoor niet extra te stoken en in de blijft het koel binnen. Het verbeteren van isolatie in jouw huis kan op verschillende manieren, namelijk door extra isolatiemateriaal toe te voegen of oude en/of beschadigde ramen en deuren te vervangen. Wil je weten wat voor isolatie voor jouw woning werkt? Doe de online huisscan!

Verminder warmteverlies in huis

Naast het verbeteren van de isolatie van jouw woning kan je ook andere stappen ondernemen om warmteverlies te verminderen. Een paar voorbeelden hiervan zijn het dichten van kieren rond ramen en deuren en het toevoegen van raamfolie om de warmte binnen te houden. Daarnaast kunnen slimme thermostaten helpen om te temperatuur in huis automatisch aan te passen op basis van dagelijkse routines en persoonlijke voorkeuren van jezelf of jouw huishouden.

Kies voor groene stroom om jouw huis onderhouden

Een van de grootste energieverbruikers in jouw huis is de verwarming. Het is daarom essentieel om voor een duurzaam alternatief te gaan om energie te besparen. Door te kiezen voor duurzame verwarmingssystemen kan je het energieverbruik verminderen en daarmee de kosten verlagen. Een paar voorbeelden van duurzame verwarmingssystemen zijn warmtepompen en zonneboilers. Deze systemen kunnen duurder zijn in aanschaf, maar betalen zichzelf uiteindelijk terug door de lagere energierekeningen. 

Energiezuinige apparaten maken het verschil

Wat nog een goede investering is om jouw energieverbruik in huis te verminderen, is het vervangen van oud huishoudelijk apparatuur door energiezuinige apparaten. Apparaten zoals koelkasten, wasmachines en drogers zijn verkrijgbaar in energiezuinige varianten die minder energie verbruiken en daardoor kosten besparen op de energierekening. Het aanschaffen van energiezuinige apparaten heeft slechts een kleine verbouwing van je huis nodig, wat het wellicht toegankelijker maakt om een duurzame stap te nemen. 

Laat zonnepanelen installeren 

Het installeren van zonnepanelen op het dak van je huis is tevens een populaire en duurzame manier om groene energie op te wekken en daarmee de energierekening te verlagen. Zonnepanelen kunnen een aanzienlijke investering zijn, maar het biedt je uiteindelijk meer flexibiliteit en besparingen. Bovendien zijn er ook verschillende subsidies en belastingvoordelen beschikbaar die de kosten kunnen helpen verminderen. Daarnaast kun je zonnepanelen ook huren bij Solease als je momenteel niet de middelen hebt om deze flinke investering te doen. In dit geval betaal je maandelijks een vast maandelijks en bent verder niet verantwoordelijk voor het installeren, onderhouden en repareren van de zonnepanelen.