Als je thuis wil gaan bouwen en je hebt daar gevelstenen voor nodig, dan is het wel handig om te weten welke gevelstenen je dan het beste kan gebruiken. Gevelstenen zijn namelijk te gebruiken voor zowel de grotere als de kleinere klussen. De mogelijkheden die je hebt voor het bouwen met gevelstenen zijn legio. In deze blog lees je alles over het kiezen van de gevelstenen.

Welk soort gevelsteen heb ik nodig? 

Als je wil gaan bouwen met gevelstenen is het fijn als je voordelig verschillende soorten gevelstenen op de kop zou kunnen tikken. Hierbij moet je natuurlijk wel weten welke stenen je dan zou moeten hebben. Je kan namelijk kiezen voor de zichtwerk stenen of de vuilwerkstenen. De vuilwerkstenen worden gebruikt voor binnen muren. De zichtwerk stenen worden gebruikt voor buitenmuren. Hier moet je dan ook goed opletten, dat je de juiste steen kiest voor jouw bouwwerk. 

Welke maten gevelstenen zijn er te vinden?

Er zijn verschillende soorten en maten van gevelstenen te vinden. De meest gebruikte gevelsteen is de gevelsteen van waalformaat.  Deze stenen zijn in Nederland heel erg populair vooral voor bij het bouwen van buiten.

Als het om de vormen van de stenen gaat heb je ook de keus uit verschillende vormen. De structuren van de stenen hebben te maken met het productieproces van de steen. Sommige stenen zijn vrij glad en vlak, andere stenen zijn weer wat ruw en grillig van structuur. 

Monsterstenen bekijken

Mocht je twijfelen over de soort steen die je zou willen gebruiken, zorg er dan voor dat je de stenen waar je niet uit kan kiezen aanvraagt als monstersteen. Je zult dan deze stenen thuisgestuurd krijgen, zodat je daar rustig kan bekijken welke steen het voor jou zal gaan worden. Vaak is het zo dat je tot wel 4 soorten monsterstenen aan zou kunnen vragen.

Wat past bij de rest van de woning? 

Elke woning is anders en daarom is er ook bij elke woning iets anders dat daar het beste bij past. Sommige woningen maken bijvoorbeeld veel gebruik van glas. Dit geeft een moderne en luxe uitstraling wanneer het op de juiste manier wordt toegepast. Heeft jouw woning veel glazen deuren die zijn gemaakt van glasplaten op maat voor jouw woning? Dan kun je ook nadenken over andere soorten gevelstenen die ook een moderne uitstraling geven en waarmee jouw woning er strak uitziet. 

Wat zijn de voordelen van het gebruik van gevelstenen?

Het gebruik van gevelstenen heeft de volgende voordelen:

  • Gevelstenen zijn onderhoudsarm
  • Gevelstenen zijn warmte- en geluidsisolerend
  • Gevelstenen zijn makkelijk te verwerken
  • Gevelstenen zijn duurzaam
  • Gevelstenen hebben een hoge druksterkte, zijn hierdoor ook geschikt voor draagmuren