Ga je binnenkort voor het eerst op jezelf wonen of verruil je je kleine studentenkamer voor een ‘echt’ huis? Dan heb je waarschijnlijk wel het een en ander nog nodig. Een bed, koelkast en stofzuiger liggen redelijk voor de hand, maar wat dacht je van een wc-borstel of kapstok. Hoogstwaarschijnlijk zul je wanneer je naar je eigen stekkie gaat erachter komen dat veel spullen die je nodig hebt niet in eerste instantie naar boven zijn gekomen. Welke spullen heb je dan echt nodig? En waar moet je nu precies op letten bij het kopen van al je spullen? Lucky you, want we hebben de ideale checklist voor je!

De perfecte uitzetlijst voor wie het huis uit gaat!

Om het makkelijk te maken hebben we de benodigdheden per zone voor je op een rijtje gezet. Natuurlijk zijn ook deze lijstjes puur subjectief, want wat de een echt noodzakelijk vindt in huis, bijvoorbeeld een TV, kan een ander makkelijk zonder.

 

Woonkamer

De ruimte waar je straks naast de slaapkamer de meeste tijd door gaat brengen is toch wel de woonkamer. En om daar iets moois en gezelligs van te maken is het belangrijk om eerst te investeren in de basics als een goede comfortabele bank, een mooie eettafel en fijne eetstoelen. Wanneer je de basics hebt staan kun je focussen op decoratie. Sierkussen zijn natuurlijk hartstikke gezellig, maar je hebt er vrij weinig aan zonder bank.

 

Slaapkamer

Prioriteit nummer één is natuurlijk een goed bed. Slaap je nog steeds op hetzelfde matras als toen je kind was? Dan is het toch wel echt tijd om afscheid te nemen, want rugpijn is nu ook niet echt je van het. Je spendeert namelijk een derde van je leven in bed, dus dan kun je het, maar beter zo fijn voor jezelf maken als kan. Ook zijn een wekker en afhankelijk van de hoeveelheid kleding een grote kledingkast ook wel net zo handig. Koop tenslotte de gordijnen pas wanneer je de exacte maten hebt van de ramen.

 

Badkamer en Keuken

In beide ruimtes zijn vaak de basics zoals een koelkast en douche al geïnstalleerd, maar waar je voor de badkamer waarschijnlijk niet zo veel nog hoeft te kopen, behalve dingen als handdoeken en een badmat heb je voor de keuken de meeste items nodig. Van servies tot bestek en alles wat je ook maar nodig kan hebben om eten mee te bereiden, het kan zeker geen kwaad om dit allemaal op een lijstje te zetten.

 

Waar moet je opletten bij het kopen van spullen voor in huis?

Nu dat je weet welke spullen je nodig zult hebben zijn er een paar belangrijke dingen om op te letten voordat je kunt gaan winkelen. Ten eerste is het verstandig om goed te kijken of je ook daadwerkelijk plek hebt voor je wilde plannen en daarbij is het belangrijk om de ruimtes goed op te meten.  Werk ten tweede van groot naar klein. Begin met de basics. Een bank of wasmachine nemen vaak veel ruimte in, maar zijn wel onmisbaar. Focus je daarna op meubels die wel leuk zijn om te hebben, maar niet echt onmisbaar zijn zoals een bijzettafel en op het laatst pas decoratie. Begin tenslotte op tijd met het sparen en verzamelen van je uitzet. Om alles in één keer te kopen moet je flink wat sparen. Er zijn daarom ook gelukking, een heleboel kleine dingen die je makkelijk een tijd kunt bewaren zoals servies en kaarsen.

 

Hoe lang gaat een stofzuiger mee?

Dan nu eindelijk het antwoord op de vraag waarvoor je hier kwam: hoe lang gaat een stofzuiger nu eigenlijk mee? Helaas is dit moeilijk te zeggen en hangt dit af van een paar factoren. Denk aan hoeveel je stofzuigt, hoeveel vuil, wat je stofzuigt en hoe je met je apparaat omgaat. Gemiddeld gezien gaan stofzuigers zo’n 5 jaar mee. Wel kun je met een aantal zaken rekening houden waarmee je de levensduur van je stofzuiger kan verlengen.

 

  • Motorgarantie: het kan best wel eens voorkomen dat de stofzuiger eerder stuk gaat dan verwacht, check daarom even goed welke garantie het product heeft.

 

  • Reparatie: vaak wordt een stofzuiger bij het grof vuil gezet zonder dat hij echt kapot is. Check daarom altijd goed of bijvoorbeeld alleen de slang kapot is of dat het filter vervangen moet worden. Dit is een stuk goedkoper dan een geheel nieuwe stofzuiger.

 

  • Gebruik en Onderhoud: trek ten eerste niet te hard aan de slang want hierdoor kunnen er scheurtjes ontstaan waardoor de zuigkracht flink zal afnemen. Vervang ook regelmatig de stofzuigerzak en controleer om de paar maanden of je stofzuiger niet ergens verstopt zit.