Als je een woning huurt, is het begrijpelijk dat je je woning graag wat persoonlijker wilt maken en daardoor een aantal dingen zou willen aanpassen. Maar waar moet je op letten als je dingen gaat aanpassen in je huurwoning? Het is belangrijk om rekening te houden met een aantal regels die gelden bij het maken van aanpassingen in de huurwoning. In de meeste huurwoningen mag je weinig aanpassingen doen, behalve kleine aanpassingen die makkelijk terug te draaien zijn. Zoals een gaatje in de muur voor het ophangen van een fotolijst. Deze zijn weer makkelijk weg te werken. Maar hoe kun je nou je van je huurwoning wel echt een thuis maken? Na het lezen van dit artikel, weet je waar je op moet letten als je een aanpassing wil doen in je huurwoning. 

Lees de huurovereenkomst goed na

Voordat je plannen gaat maken voor een (kleine) verbouwing van je huurwoning is het belangrijk dat je de huurovereenkomst goed na leest. Hierin staat vaak heel specifiek beschreven wat je wel of niet mag aanpassen. Ook is het belangrijk dat je goed nakijkt of er toestemming van de verhuurder nodig is voordat je je plannen kunt gaan waarmaken, of dat je mag starten, binnen de mogelijkheden zonder dat de verhuurder hierop van op de hoogte is. Eigenlijk staat alles wat je hierover moet weten, beschreven in de huurovereenkomst. Twijfel je over bepaalde zaken? Neem dan eerst contact op met de verhuurder, voordat je dingen gaat aanpassen. 

Tijdelijke aanpassingen

Wil je graag toch iets aanpassen in je huurwoning? Let er dan op dat de aanpassingen weer terug te draaien zijn. Je kunt je woning al meer persoonlijk maken door bijvoorbeeld het deurbeslag aan te passen, het ophangen van gordijnen, het ophangen van schilderijen of persoonlijke foto’s. Ben je nou niet zo blij met de deuren die in de woning zitten, dan zou je kunnen kijken naar deuren met een schuifdeursysteem. De aanpassingen die hiervoor gedaan moeten worden zijn makkelijk weer terug te draaien. De originele deuren moeten natuurlijk wel bewaard worden, zodat deze weer teruggeplaatst kunnen worden wanneer je eventueel gaat verhuizen. 

Creëer gezelligheid

Gezelligheid is het belangrijkste om een echt thuisgevoel te krijgen in je woning. Zorg ervoor dat je comfortabele zitplekken creëert, maak een knus hoekje waar je in alle rust een boek kunt lezen of kunt werken. Met een paar kleine aanpassingen kun je al snel een fijne en gezellige sfeer krijgen in je huurwoning. Hoewel je misschien geen permanente aanpassingen kunt doen in je huurwoning, kun je van je huis wel een echt thuis maken. Door gebruik te maken van kleur, meubilair wat bij je past, verlichting en persoonlijke accenten kun je een heel fijn en gezellig thuis maken van je gehuurde woning.