Is jouw eettafel toe aan vervanging, maar ziet het onderstel er nog goed uit? Of heb je onlangs een nieuw onderstel voor een salontafel aangeschaft en zoek je alleen nog een passend tafelblad? Verdiep je dan in de mogelijkheden van een houten tafelblad. Dit natuurlijke materiaal brengt veel sfeer en warmte in het interieur! In het onderstaande artikel lees je waar je tijdens de zoektocht op moet letten.

 

  1. Houtsoort

De ene houtsoort is de andere niet. Er zit veel verschil in zowel het onderhoud en de prijs als de uitstraling. Ontdek welke houtsoorten jou het meeste aanspreken. Een eiken tafelblad is bijvoorbeeld een goede keuze als je dol bent op een robuuste look. Daarnaast is eikenhout duurzaam en gemakkelijk te onderhouden.

 

  1. Vorm

Welke vorm moet het houten tafelblad hebben? Een rechthoekig blad is toegankelijk en past mooi in ieder interieur. Met deze veilige keuze zit je dus altijd goed! Voor een trendy look kun je eens kijken naar een rond tafelblad. De ronde vorm oogt een stuk speelser en is de laatste jaren erg populair. Ronde tafels zijn bovendien ideaal wanneer er kleine kinderen in huis lopen. Bij een ronde tafel zijn er namelijk geen scherpe hoeken waar kinderen zich aan kunnen stoten.

 

  1. Formaat

Zodra je de vorm van het tafelblad hebt bepaald, kun je nadenken over het formaat. Meet de eethoek of woonkamer op om de beste keuze te maken. Houd daarnaast rekening met de vorm en het formaat van het onderstel. Het tafelblad moet er natuurlijk wel stevig bovenop liggen. Kun je het ideale formaat niet vinden in een webshop of showroom? Vraag dan of je een houten tafelblad op maat kunt laten maken.

asa

  1. Dikte

In het ideale geval heb je ook de keuze uit verschillende diktes. De dikte van het tafelblad heeft meer invloed op de look dan je wellicht denkt. Hoe dikker het hout, hoe robuuster het geheel oogt. Een dun tafelblad ziet er juist wat chiquer en verfijnder uit. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat!

 

  1. Afwerking

Heb je het perfecte houten blad gevonden? Vraag dan naar de mogelijkheden wat betreft de afwerking. Je kunt het hout bijvoorbeeld beschermen met een transparante of gekleurde coating. Zo verleng je de levensduur van de tafel. Check of de afwerking glanzend of mat is om een goed beeld te krijgen van het eindresultaat. Geef daarnaast aan of je de gaten in het hout dicht wil laten maken of dat de natuurlijke textuur je juist aanspreekt.