Ga je samenwonen of heb je door een carrièreswitch meer ruimte nodig, zoals een huis met een praktijkruimte waar je bijvoorbeeld je pedicuresalon kunt maken? Er zijn genoeg redenen om te verhuizen, maar het vinden van een droomhuis is pas echt veel werk. Hoe vind je een huis dat echt bij je past? Er zijn gelukkig een aantal stappen die je kunt nemen om dichter bij je doel te komen. Het begint bij het budget, maar een makelaar inschakelen is ook geen slecht idee. Lees verder!

Bepaal je budget

Je kunt niet op zoek gaan naar een woning als je niet goed in kaart het gebracht hoeveel geld je te besteden hebt. Kijk dus naar wat jij financieel aankunt. Denk hierbij niet alleen aan de koopprijs, maar ook aan extra kosten zoals die voor de notaris, makelaar en taxatie. Daarnaast is het ook al slim om rekening te houden met de kosten voor eventuele verbouwingen, de aankoop van de inboedel, maar ook van accessoires zoals beddengoed. Uiteindelijk ga je dat geld uitgeven, dus houd daar rekening mee. Je moet echt weten hoeveel geld je kunt lenen en hoeveel geld je zelf kunt inbrengen. Je zou eventueel voor financieel advies kunnen vragen, zodat je een realistisch budget kunt vaststellen.

De juiste locatie kiezen

Heb je je budget in kaart gebracht? Dan kun je op zoek naar een woning. Je begint hierbij bij de locatie. Dit heeft invloed op de prijs, maar natuurlijk ook op je dagelijkse leven. Denk aan hoe dichtbij bepaalde dingen zijn waar je regelmatig komt, zoals winkels, hoe makkelijk je er kunt komen, welk gevoel je krijgt bij de buurt en of de omgeving past bij wat je wilt (bijvoorbeeld stad of platteland, druk of rustig). Denk ook aan praktische dingen zoals hoe ver het is naar je werk, scholen en de supermarkt.

Kenmerken van de woning

Maak een lijst met wat je wilt in een huis. Denk aan het soort huis (appartement, rijtjeshuis, enz.), de grootte, hoeveel kamers je nodig hebt, en of je dingen zoals een tuin of balkon wilt. Kijk ook naar de stijl van het huis en hoe de kamers ingedeeld zijn. Wil je bijvoorbeeld een open keuken, of liever aparte ruimtes? Neem je genoegen met een kleine slaapkamer of ga je op zoek naar een groot slaapkamer vertrek waar je ook even heerlijk met je pyjama dames door de inloopkast kan lopen? Tot slot kijk je hoe toekomstbestendig het huis is.

De staat van de woning

Vervolgens ga je naar de bezichtigingen toe. Let hierbij ook op het onderhoud van een huis.Wil je een huis waar je zo in kunt zonder veel te klussen, of vind je het niet erg om te renoveren? Kijk naar bepaalde elementen zoals hoe goed de ramen zijn, in welke staat het dak is, en of er vochtproblemen zijn.

Een bod uitbrengen

Nu is het tijd om een bod te doen. Deze moet realistisch zijn: het moet binnen je budget passen, maar ook interessant zijn voor de verkoper. Een aankoopmakelaar kan je hier goed bij helpen. Die weet veel over de huizenmarkt en kan je adviseren over wat een goed bod is. Succes!