Niets is zo lekker als na de verhuizing naar je nieuwe huis lekker op de bank kunnen ploffen voor een goeie film op Netflix. Je geniet nog even na van de drukke dag en je mooie nieuwe stekkie, terwijl je ondertussen bijkomt. Om optimaal te genieten van deze avond moet je echter wel internet thuis geregeld hebben. Het is aan te raden om als huurder te zorgen dat je dit geregeld hebt voordat je gaat verhuizen, maar waar moet je op letten?

 

Het type aansluiting

Er zijn verschillende typen verbinding beschikbaar in Nederland om internet op je nieuwe adres te ontvangen, namelijk glasvezel, kabel en DSL (de telefoonlijn). Maar hoe weet je nu welke verbindingen er op je nieuwe adres beschikbaar zijn? Dit is eenvoudig online te checken via een provider check, maar welke verbinding kies je dan voor? Als kabel of glasvezel aanwezig is, dan is het in ieder geval aan te raden niet voor DSL te kiezen. Deze verbinding is namelijk enigszins ouderwets, waardoor het geen optimale snelheden kan behalen en bovendien minder stabiel is dan de alternatieven. De keuze tussen glasvezel en kabel ligt wat gecompliceerder. Beide zijn op veel adressen in Nederland beschikbaar, maar niet overal. Heb je ze echter allebei, dan is het vooral relevant om te kijken welke aanbieder je wilt gaan gebruiken. Voor kabel kun je kiezen uit Ziggo of in Zeeland ook voor Delta, terwijl je bij glasvezel meer keuze hebt met onder andere KPN, T-Mobile, Online.nl en Budget Thuis. Abonnementen en prijzen vergelijken is hierbij dus aangeraden.

 

De snelheid

De snelheid van je internetverbinding is van groot belang om de gebruikerservaring. We raden je aan om in ieder geval te kiezen voor een pakket met een downloadsnelheid van minimaal 50 Mbit/s. Ben je met meerdere personen en wil je ook met meerdere apparaten tegelijkertijd gebruikmaken van het internet, bijvoorbeeld omdat je thuiswerkt? Dan is minimaal 100 Mbit/s aangeraden. Voor een studentenhuis of een gezin met grote kinderen is een nog hogere snelheid slim. Met zowel glasvezel als internet via de kabel is een downloadsnelheid tot 1000 Mbit/s mogelijk.

 

Belangrijk om te weten is dat de uploadsnelheid bij glasvezel internet gelijk is aan de downloadsnelheid, terwijl deze bij internet via de kabel altijd significant lager is. Bij een avondje Netflixen zul je dit niet merken, maar ben je een fervent gamer, moet je veel videobellen voor je werk of verstuur je regelmatig grote bestanden? Dan komt het belang van een goede uploadsnelheid wel om de hoek kijken. 

 

Het type pakket

Je kunt natuurlijk een internetpakket kiezen met alles erop en eraan, inclusief televisie, extra zenderpakketten en bellen, maar dat hoeft niet. Je kunt maandelijks flink besparen door alleen te kiezen voor wat je nodig hebt. De extra zenderpakketten zijn natuurlijk eenvoudig te beperken, maar ook het basispakket is eenvoudig te beperken. Zo kun je naast Alles-in-1 (internet, tv en bellen) ook kiezen voor alleen internet, internet en tv of internet en bellen.