Is het tijd om het huis uit te gaan en je eerste woning te huren of zelfs te kopen? Dan houd je rekening met een aantal dingen. Het hebben van je eerste woning betekent niet dat je je spullen van het ene huis naar het andere verplaatst. Voor je het huis hebt uitgezocht, moet je het een en ander regelen. Denk aan een woonverzekering, kostenindicatie, en wat zijn jouw wensen en behoeften? Belangrijke punten die je moet regelen voordat je verhuist. Benieuwd naar hoe jij je perfect voorbereid op je eerste woning? Lees dan snel verder!  

 

Hoe ga je je verzekeren?

Ten eerste ga je na op welke manieren jij je kunt verzekeren. Het verzekeren van jezelf en je woning is belangrijk; zo kom je niet voor vervelende onverwachte kosten te staan. Met een inboedelverzekering zijn je spullen beschermd tegen schade door brand of het weer en diefstal. Ook verzekert het de spullen in je schuur en zelfs de spullen van een studentenwoning. Met een opstalverzekering daarentegen verzeker je je hele woning en alles wat los en vast zit. Het is dus een goed idee deze te combineren; zo maak je je geen zorgen over je eigen huis! 

 

Bereid je financieel goed voorbereid?

Voordat je op zoek gaat naar een woning, ga je na of je er financieel goed op bent voorbereid. Alleen dan kom je erachter in wat voor huis je kan wonen. Bepaal van tevoren je budget. Als je huurt, bepaal je het budget per maand. Wanneer je koopt, houd je ook rekening met de bijkomende kosten zoals gas, licht, en je hypotheek. Ga de verschillende opties voor een hypothecaire lening na en kijk welke het beste bij jouw past. Onthoud dat het daar niet bij ophoudt. Ook kosten als boodschappen, kleding en onderhoud neem je mee in je overzicht.

 

Naar wat ben je op zoek?

Nu je weet hoe je je kan verzekeren en welke kosten je kan verwachten, ga je op zoek. Dit is misschien wel het lastigste deel van het hele proces. Mensen overbieden, er zijn te veel geïnteresseerden, of het is te duur. Ben je op zoek naar een vrijstaande woning, appartement, of studio? Wil je met anderen wonen of liever alleen? Doe ook goed onderzoek naar verschillende locaties; ga even langs en vraag de bewoners wat zij ervan vinden. Wellicht hebben ze overlast van vliegtuigen of is de buurt onveilig. Alleen door te vragen kom je daar achter. Het is een langdurig proces, maar houdt vol en voor je het weet heb jij de sleutels van je nieuwe woning.

 

Ben je klaar voor de verhuizing?

Heb je een woning gevonden? Gefeliciteerd! Dan kan de verhuizing beginnen. Onderschat dit zeker niet. Waarschijnlijk ga je verven, een vloer leggen, en een hele hoop meubels in elkaar zetten. Trommel dus heel je contactenboek op om je te helpen en schaam je niet om het te vragen. Ga na welke spullen je aanschaft: moet je dat allemaal nieuw kopen? Borden, bestek, pannen, en een eettafel schaf je waarschijnlijk opnieuw aan. Graaf eens bij je familie en vrienden. Wellicht dat je achtertante nog een prachtige bank of televisiemeubel heeft staan. 

 

Zoals je ziet, komt er heel wat kijken bij je eerste woning. Ga ten eerste goed na waar je je voor kunt verzekeren en welke verzekering voor jou werkt. Bereid je daarnaast financieel goed voor en weet welke kosten je kunt verwachten. Bedenk ook goed wat je wensen en behoeften zijn voordat je gaat zoeken. Bel tot slot al je vrienden en familie op en kijk waar zij je kunnen helpen. Neem vooral de tijd en voor je het weet sta je in de woonkamer van jouw nieuwe woning!