Iedere euro die je niet aan je hypotheek hoeft te besteden kun je ergens anders voor gebruiken. Als je ervoor kiest om je hypotheek over te sluiten dan weet je precies waar je qua hypotheek aan toe bent in de komende jaren. In dit artikel vertellen we je meer en geven we je een aantal redenen om je hypotheek over te sluiten.

Lagere hypotheekrente

De lagere hypotheekrente is voor een heleboel mensen de hoofdreden om over te sluiten. Je hebt namelijk tijdens het aangaan van je hypotheek een rentepercentage afgesproken met jouw hypotheekverstrekker. Deze rente geldt gedurende de hele rentevaste periode, welke soms wel 5, 10 of 20 jaar duurt. Tegenwoordig liggen deze rentes een stuk lager dan zo’n 10 tot 15 jaar geleden en juist daarom is het interessant om jouw hypotheek over te sluiten. Je lost dan in één keer jouw huidige hypotheek af en in plaats daarvan sluit je een nieuwe hypotheek af. Dit natuurlijk met een nieuwe rentevaste periode, wat betekent dat je tot wel 20 jaar profiteert van de huidige en dus stuk lagere rentes, in vergelijking met de afgelopen 20 jaar.

Lagere maandlasten

Een lagere rente houdt in dat je ook lagere maandlasten hebt. De hypotheeklasten die je maandelijks betaalt bestaan uit hypotheekrente en aflossing. Hoe lager de hypotheekrente is, hoe minder je moet betalen aan jouw hypotheekverstrekker. Een andere manier om te kunnen profiteren van lagere maandlasten is door je nieuwe hypotheek deels aflossingsvrij te maken. Een aflossingsvrije hypotheek oversluiten zorgt ervoor dat je over een deel van je hypotheek geen maandelijkse aflossing hoeft te betalen. Dit scheelt je dus aanzienlijk in je maandelijkse kosten. Realiseer je echter wel dat je niet meer aflost en aan het einde van de looptijd dus nog steeds een lopende hypotheek hebt.

Zekerheid over je maandlasten

Door je hypotheek over te sluiten weet je exact wat je de hele rentevaste periode moet betalen aan maandlasten. Je heb dus zicht op de komende 10, 15 of 20 jaar en je weet zeker dat de lasten hetzelfde zullen blijven, ongeacht wat de marktrente doet. Laat je zeker weten informeren door een professional met verstand van zaken als je er zelf niet uitkomt. Je kunt hiervoor bij Van Bruggen Adviesgroep voor een betrouwbaar en passend advies.

Beter hypotheekproduct

Het kan zomaar zo zijn dat jouw huidige hypotheek niet meer passend is bijn jouw persoonlijke situatie of wensen. Als je ervoor kiest om je hypotheek over te sluiten dan kan dit allemaal worden herzien en indien nodig worden aangepast.

Hypotheek verhogen

Een andere reden om je hypotheek over te sluiten kan zijn dat je dan een hoger bedrag kunt leden. Je zou dit extra geld bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor het verduurzamen van jouw huis, of een verbouwing.

Wanneer een goed moment om je hypotheek over te sluiten?

In de volgende situaties kan het interessant zijn om je hypotheek over te sluiten:

  • Als je je hypotheek hebt afgesloten in een periode waarin de rentes hoger waren dan dat ze op dit moment zijn. 
  • Als je een beleggings- of levenhypotheek hebt. In zo’n geval kan het vaak gunstig zijn om naar een ander type hypotheek over te stappen.
  •  Als je een hoger bedrag wilt lenen aan hypotheek en daar (door hogere woningwaarde en voldoende inkomen) mogelijkheden toe hebt.
  •  Als je je bestaande woning gaat verhuren en daarvoor een verhuurhypotheek nodig hebt.

Nog belangrijk: Of je kunt oversluiten en besparen en hoe groot die besparing dan is, hangt helemaal van jouw persoonlijke situatie af. Ga hierover altijd in gesprek met een financieel adviseur.