Een mooi zicht op het sfeervolle vuur vanuit de woonkamer of keuken. Een plek om helemaal tot rust te komen. En tegelijkertijd kijk je vanuit een fijne relax stoel naar buiten, met op de achtergrond het geknetter van de open haard. Kunt u zich dit helemaal voorstellen? Overweegt u een kachel te kopen, maar weet u nog niet welke optie het beste bij uw situatie past? De haardenexperts geven het beste advies. Laat u eens inspireren, in dit blog zetten we een aantal aandachtspunten op een rij.

 

Vrijwel alle haarden, of het nu hout of een gesloten gashaard is, worden voorzien van een rookkanaal om het rookgas naar buiten af te voeren. Een afvoerkanaal kan zijn een bestaande schoorsteen door het dak of een pijp door de gevel of plat dak. Het hangt vooral sterk af van uw woonsituatie. Gaat uw voorkeur uit naar een houtkachel, dan gaat de afvoer altijd naar boven via het dak. Het afvoerkanaal moet u boven de nok van het dak brengen en mag niet uitmonden in de gevel. Dan is er een kans dat de rook via ramen of rooster de woning binnenkomt. 

 

Bij de keuze voor een hout- of gashaard is het juiste vermogen kiezen van belang. Het komt vaak voor dat gebruikers kiezen voor te veel of te weinig vermogen. Zij weten vaak niet dat een doorsnee woonkamer zo’n 3 tot 4 kW aan vermogen vraagt om de kamer te verwarmen. Dit geldt vooral voor de goed geïsoleerde huizen die we vandaag de dag kennen. Het komt nog vaak voor dat gebruikers onbewust kiezen voor een te hoog vermogen. Dit dwingt hen om op een lage stand te stoken, anders zal de woonkamer veel te warm worden. Daardoor kunt u niet optimaal genieten van het mooie vlambeeld dat een gashaard of houtkachel u te bieden heeft. 

 

Of wilt u liever een cinewall met sfeerhaard? Dan zijn er veel meer mogelijkheden voor een eenvoudige plaatsing. Na de aankoop van de elektrische sfeerhaard is het enige dat u moet doen hem in het stopcontact te steken en het vlambeeld is direct aanwezig. Er is geen schoorsteen nodig. Makkelijker bestaat niet. Het hangt erg af van uw eigen woonsituatie, welke type haard het beste bij u past. Er zijn allerlei verschillende maten, vormen en technieken te onderscheiden. Gaat uw voorkeur uit naar een grote haard of een klein model? Ook dan is er veel keuze. Daarnaast maken we onderscheid tussen haarden met een verwarmingsfunctie en zonder. Bij een haard op elektriciteit met verwarming kan deze functie worden uitgeschakeld. Met behoud van een realistisch vlammenspel, terwijl de energiekosten omlaag gaan.