Sinds kort kunnen particulieren de Buurtscanner gebruiken om uit te zoeken in welke regio het wonen het fijnst is. Per buurt is een score bepaald door Bureau Louter aan de hand van 18 vastgestelde buurtkenmerken.

Deze 18 vastgestelde buurtkenmerken die de scores van de buurten bepalen zijn scholen en kinderopvang, winkelaanbod, aanbod medische zorg, aanbod sport en recreatie, aanbod culturele voorzieningen, horeca en uitgaan, water en strand, groen en natuur, aantrekkelijke bebouwing, rust en ruimte, parkeermogelijkheden, bereikbaarheid met de auto, aanbod openbaar vervoer, weinig misdaad en overlast, saamhorigheid buurt en baankansen in de omgeving. 

Bij de Buurtscanner moet je onder meer aangeven waar je nu woont en in welke omgeving je zou willen wonen. Hierna moet je minimaal drie kenmerken uit de bovenstaande kenmerken kiezen, aan de hand hiervan kijkt het platform welke buurten geschikt zijn voor jouw huishouden. 

Als je bijvoorbeeld zoekt op aanbod sport en recreatie, scholen en kinderopvang en aantrekkelijke bebouwing in de omgeving van Helmond dan zul je een kaart te zien krijgen. Hierbij kun je aangeven wat de zoekstraal is, wat je kunt zetten op 5 tot 30 kilometer. Daarnaast moet je ook duidelijk maken hoe belangrijk de drie buurtkenmerken zijn die je hebt opgegeven. 

Bij deze zoekopdracht komt de buurt Zwanenbeemd in Helmond als beste naar voren. Voornamelijk de bebouwing is volgens de Buurtscanner erg aantrekkelijk, terwijl het aanbod van sport en recreatie juist wat minder is. Ook geeft de site aan of hier huizen te koop of te huur zijn, dus je kunt direct contact opnemen met een makelaar Helmond.

Als je liever een woning koopt in Eindhoven, dan kun je een makelaar Eindhoven contacteren nadat je de Buurtscanner hebt ingeschakeld om te kijken in welke wijk jij zou willen wonen. Dezelfde drie kenmerken zijn gebruikt, maar dit keer is de zoekopdracht gefocust op Eindhoven. In deze stad is het Gerardusplein het fijnst om te wonen volgens de scores van de buurten in Eindhoven. Het heeft een 8,2 gekregen, waarbij scholen en kinderopvang het hoogst heeft gescoord. Desondanks scoorden ook aanbod sport en recreatie en aantrekkelijke bebouwing hoog met vier sterren.