Ga je binnenkort verhuizen en wil je de huurwoning netjes achterlaten? Wil je het nieuwe jaar fris beginnen of is de keuken gewoon toe aan een grote schoonmaakbeurt? Wat de aanleiding ook is – het is altijd verstandig om de koelkast eens goed schoon te maken. Zo voorkom je dat bacteriën zich gaan nestelen. Met ons onderstaande stappenplan kun je meteen aan de slag!

 

Stap 1. Maak de koelkast helemaal leeg

Voordat je begint met schoonmaken, moet je de koelkast uitzetten. Haal de stekker uit het stopcontact en maak vervolgens alle lades en schappen leeg. Vergeet ook niet om losse rekjes en bakken eruit te halen. 

 

Stap 2. Pak de schoonmaakspullen 

Pak alle schoonmaakspullen erbij (zachte spons, microvezeldoek, emmer etc.) en maak een sopje. We raden aan om een allesreiniger of een neutrale zeep te gebruiken. Mix dit met lauw warm water. Blijf vooral weg bij de hele agressieve en chemische middelen.

 

Stap 3. Controleer de afvoer en maak het schoon

Begin met het schoonmaken van de waterafvoer. Deze afvoer zit onderin de koelkast, vaak tegen de achterwand of onder de groentelade. Het is een klein gaatje dat je kunt schoonmaken met een oude tandenborstel of een wattenstaafje. Dit is belangrijk om verstopping te voorkomen. 

 

Stap 4. Maak de binnenkant en buitenkant schoon

Maak nu de hele binnenkant van de koelkast schoon. Vergeet alle losse onderdelen, lastige hoekjes en het rubber niet. Haal daarna ook een doekje over de buitenkant van de koelkast, de handgrepen en eventueel zelfs de achterkant. Wist je dat een schone buitenkant ook helpt bij het besparen van energie? Een koelkast moet namelijk veel harder werken om koel te blijven als er een dikke laag stof/vuil op ligt. Het is natuurlijk ook verstandig om eens te kijken naar een nieuwe energiezuinige koelkast om nog meer te besparen. 

 

Stap 5. Ontdooi het vriesvak en maak het schoon

Heeft jouw koelkast ook een vriesvak? Dan mag je deze natuurlijk niet overslaan. Haal de vriezer helemaal leeg, laat het ontdooien en maak het goed schoon. Stop de etenswaren ondertussen in een koelbox als je geen extra vriezer hebt. Leg ze pas terug als de vriezer weer op de juiste koude temperatuur is. 

 

Stap 6. Maak een handige indeling voor de koelkast

Laat de koelkast en vriezer weer op de juiste temperatuur komen en maak alvast een handige indeling. Het is belangrijk om de producten op de juiste plek te bewaren. Ieder gedeelte heeft namelijk een andere temperatuur. De lades zijn bijvoorbeeld perfect voor groente en fruit, de onderste (koudste) plank is handig voor vlees en zuivel en op de bovenste (warmste) plank bewaar je sausjes en geopende potten.