Cryptocurrency blijkt minder een trend te zijn en meer een blijvende kracht. Het is dan ook logisch dat investeerders die beleggen in diverse crypto koersen hun voorraad graag in willen zetten. Zo kun je het mogelijk gebruiken om een huis te kopen. Als je overweegt om Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Litecoin of een van een aantal andere cryptocurrencies te gebruiken om een ​​huis te kopen, ben je niet de enige. Het komt steeds vaker voor, maar er zijn enkele uitdagingen waarmee je rekening moet houden, en de volatiliteit van de cryptocurrency-markt kan sommige transacties ingewikkeld maken. 

 

Toch betekent dit niet dat je met de Bitcoin koers geen huis kunt kopen. Voormalig kindacteur Brock Pierce, nu ondernemer en directeur van de Bitcoin Foundation, is naar verluidt de eerste persoon die cryptocurrency gebruikt om een ​​huis te kopen, met 1,2 miljoen dollar aan Bitcoin als onderpand om een ​​lening voor een woning in Amsterdam in 2019 veilig te stellen. Hoewel niet iedereen een “Bitcoin-miljardair” kan zijn zoals Pierce, kun je je cryptocurrency omzetten in onroerend goed. Hieronder leggen we uit hoe je dit kunt doen, er zijn namelijk een paar opties waar je gebruik van kunt maken als je met je crypto-investering een woning wilt aanschaffen.

 

Converteer crypto naar contant geld

Een van de eenvoudigste manieren om je cryptocurrency-nestei te gebruiken om een ​​huis te kopen, is door de cryptocurrency te verkopen voor fiatgeld (euro’s) met behulp van een service zoals BitPay en dat geld vervolgens te gebruiken om een ​​huis te kopen. Houd er echter rekening mee dat je het fiatgeld ten minste twee maanden op een rekening op je naam moet houden voordat het wordt beschouwd als een actief dat kan worden gebruikt om een ​​huis te kopen, en een dergelijke aanbetaling kan worden gemarkeerd door de belastingdienst. Al het geld dat je verdient met de verkoop van cryptocurrency kan ook onderworpen zijn aan vermogenswinstbelasting, dus neem contact op met je financieel adviseur of belastingadvocaat. 

 

Lenen tegen crypto

Bedrijven zoals Nexo stellen je in staat je cryptocurrency als onderpand te gebruiken om een ​​lening in fiat-geld te krijgen, waarmee je vervolgens onroerend goed kunt kopen. Je zult echter hogere rentetarieven vinden dan bij een typische hypotheek en nogmaals, je kunt problemen ondervinden met het markeren van je rekening wanneer er een groot deel van het geld verschijnt. Aan de positieve kant, als je je cryptocurrency als langetermijninvestering wilt gebruiken, blijft deze op je rekening staan ​​en kan de waarde ervan de markttrends blijven volgen. Je investering zou echter ook minder geld waard kunnen worden, dit is dus een risicovolle optie.

 

Rechtstreeks crypto betalen aan verkoper

Hoewel het een uitdaging kan zijn om een ​​verkoper te vinden die bereid is om cryptocurrency te accepteren als betaling voor een huis, lopen steeds meer huiseigenaren warm voor het idee. Sommige verkopers willen zelfs Bitcoin, Ethereum en andere cryptocurrencies verwerven. In die gevallen kan het aanbieden van cryptocurrency je aanbod naar de voorgrond duwen zodat je een nieuw huis met crypto kunt kopen.