Tenzij je onder een steen hebt geleefd, is de kans groot dat je waarschijnlijk wel eens van cryptocurrencies hebt gehoord. Met name Bitcoin kopen wordt de laatste jaren door steeds meer Nederlanders gedaan. Het is tegenwoordig dan ook al mogelijk om met deze digitale munt producten te kopen. In ons land is er zelfs al een huis gekocht met behulp van crypto. Het is dus zeker mogelijk om dit te doen, al moeten wel alle partijen hiertoe bereid zijn. Is dit het geval? Gebruik dan de onderstaande stappen om een woning te betalen met Bitcoin. 

 

Krijg een portemonnee

Om je cryptocurrencies op te slaan, heb je een portemonnee nodig. Het kan een koude of warme portemonnee zijn. Net zoals Bitcoin vergelijken belangrijk is, is het ook van belang om deze portemonnees met elkaar te vergelijken. Cold wallets zijn het veiligst omdat ze je cryptocurrencies offline opslaan. Zo ben je immuun voor cyberaanvallen. Maar ze kunnen het moeilijk maken om transacties uit te voeren. Hot wallets zijn het handigst omdat ze 100 procent online zijn. Met hen heb je gemakkelijk toegang tot je crypto’s met minimale poespas. Ze zijn echter kwetsbaar voor cyberaanvallen en hacks. 

 

Bespreek de uitwisseling

Hier is het probleem van cryptocurrencies. Hoewel ze gestaag in populariteit groeien, zijn ze nog lang niet in de buurt van mainstream. Heb je je droomhuis gevonden? De kans is groot dat de verkoper geen crypto wil krijgen, maar juist normaal geld. Bespreek daarom of er een uitwisseling van crypto via een Bitcoin exchange mogelijk is. Aangezien huizen een aanzienlijke aankoop zijn, kunnen sommige verkopers zich zorgen maken over het accepteren van betalingen in cryptocurrency. Per slot van rekening worden crypto’s door geen enkele regering ondersteund, dit maakt het riskant. Als je geluk hebt, zal de verkoper alsnog akkoord gaan met de betaling van Bitcoins.

 

Betaal de crypto

Als je verkoper crypto kan accepteren, hoef je alleen je munten over te schrijven naar hun portemonnee. Vanaf hier is het alleen nog een kwestie van het overdragen van het huis, net als bij elke andere transactie. Als alternatief, als de verkoper niet bereid is cryptocurrencies te accepteren, kun je altijd je digitale munten nog direct inwisselen voor contant geld. Door dit te doen, zul je indirect dus alsnog betalen met crypto maar krijgt de verkoper wel gewoon euro’s in plaats van Bitcoins. 

 

Belangrijke overwegingen

Op papier lijkt het kopen van een huis met cryptocurrencies relatief eenvoudig. Er zijn echter verschillende overwegingen waarmee je rekening moet houden. Omdat cryptovaluta’s volledig gedecentraliseerd zijn, worden ze vaak met argwaan bekeken door regeringen over de hele wereld. Dus, als je een huis koopt met crypto, breng dan een bezoek aan je bank of lokale belastingkantoor om te begrijpen of er gevolgen zullen zijn. Ook moet je rekening houden met de prijsschommelingen van crypto. Het spreekt voor zich dat cryptocurrencies extreem volatiel zijn. Willekeurige prijsschommelingen kunnen leiden tot een vermindering van je koopkracht, al kunnen je digitale munten natuurlijk ook in waarde stijgen.