Heeft u een houtkachel thuis? Dan maakt deze op de koude dagen ongetwijfeld overuren. Logisch, want met zo’n kachel maakt u het heerlijk warm in uw huis. Als uw houtkachel goed werkt, wordt de rook die vrijkomt bij de verbranding zonder problemen afgevoerd. Gebeurt dit bij u niet? Dan trekt de rook mogelijk de ruimte in waar de kachel zich bevindt. Dit kan op den duur voor problemen zorgen. Wilt u dit voorkomen? Laat uw rookkanaal dan eens inspecteren door een specialist.

Oorzaken van rook in huis
Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan rook in huis. U krijgt allereerst te maken met rook in huis als u de deur van uw kachel opent. De kachel produceert dan meer rookgas, omdat er zuurstof bij het vuur komt. Check daarom altijd eerst of de deur van de houtkachel goed dicht zit wanneer u last heeft van rook in huis.

Is de deur gesloten? Kijk dan of u ergens rook vandaan ziet komen. Er kan namelijk ook sprake zijn van een lekkage in uw rookkanaal. Er zit dan een gat in uw schoorsteen, waardoor rook niet altijd naar buiten afgevoerd wordt. Indien u een lekke schoorsteen heeft, kan er rook in uw kamer komen. De rook zoekt dan immers een andere uitweg.

Tot slot kan te weinig trek in uw schoorsteen de oorzaak zijn van rook in uw huis. Bij te weinig trek slaat de rook terug in uw kachel in plaats van dat het afgevoerd wordt naar buiten. De rook zoekt in dat geval een andere uitweg, waardoor het mogelijk in uw woonkamer terechtkomt.

De gevaren van rook in huis
Heeft u ook weleens last van rook in huis? Dan komt u mogelijk niet direct in actie. Toch is dit wel belangrijk. Rook in huis is namelijk slecht voor uw gezondheid. Zo bevat de rook die vrijkomt bij verbranding bijvoorbeeld allerlei schadelijke stoffen. Denk hierbij aan fijnstof, maar ook aan kankerverwekkende stoffen. De meeste mensen ondervinden hier niet direct gevolgen van, maar op latere leeftijd krijgt u mogelijk alsnog te maken met problemen. Zorg er daarom voor dat u zo min mogelijk rook binnenkrijgt.

Rook in huis voorkomen
Omdat rook in huis slecht is voor uw gezondheid, is u er waarschijnlijk veel aan gelegen om dit te voorkomen. Gelukkig kan dit betrekkelijk eenvoudig. Open de deur van uw kachel bijvoorbeeld altijd rustig. Zo biedt u rook minder kans om in uw huis te komen. Stook uw houtkachel daarnaast goed op. Hoe warmer de kachel en het rookkanaal zijn, des te beter de trek. Rook wordt dan beter afgevoerd. Gebruik daarnaast alleen droog en schoon hout om te stoken. Bij nat hout worden de kachel en schoorsteen minder snel warm. Daarnaast komt er meer rook vrij bij de verbranding van nat hout.

Laat uw schoorsteen inspecteren
Wilt u verlost worden van rook in uw huis? Dan helpt het soms om uw schoorsteen te laten vegen. Rommel in de schoorsteen kan het afvoeren van rook namelijk bemoeilijken. Helaas verhelpt dit het probleem niet altijd. Heeft u nog steeds last van rook in huis nadat u uw schoorsteen heeft laten vegen? Dan raden wij een schoorsteen camera inspectie aan. Hiervoor schakelt u een professional in. Hiermee brengt hij de binnenkant van uw rookkanaal in beeld. Hierdoor wordt direct duidelijk hoe het met uw schoorsteen gesteld is. Zo’n camera inspectie brengt vaak problemen aan het licht die van buiten niet te zien zijn. Hierdoor kan een specialist direct handelend optreden, zodat u uw kachel straks weer veilig kunt gebruiken.