Blauw. Veel mensen denken bij deze kleur aan de lucht op een zomerse dag, aan de zee of een meer. Blauw is rustgevend, verkoelend en tijdloos, en de kleur wordt vaak geassocieerd met vertrouwen en zelfverzekerdheid. Ondanks het feit dat blauw de meest koele primaire kleur is in het spectrum, kan blauw ook warm en gezellig zijn. Er zijn namelijk veel verschillende tinten blauw. Ook combineren met andere kleuren zorgt er voor dat blauw zich laat zien van zijn warme kant.

 

Blauw is dus heel goed toe te passen in de woonkamer. Houd jij van blauw? Richt dan de hele woonkamer in met de kleur blauw!

 

Kies een interieurstijl

Blauw doet het goed binnen alle interieurstijlen. Maar sommige woonstijlen zijn extra geschikt, omdat blauw de filosofie achter de stijl benadrukt.

 

Hotel chique

Diepe tinten blauw, zoals kobalt blauw en koningsblauw passen goed bij de rijke, luxe sfeer in een hotel chique interieur. Denk aan blauwe velours gordijnen, fleece plaids over de bank en een hoogpolig blauw vloerkleed.

 

Bohemien

De bohemien woonstijl is kleurrijk, en daarmee uitstekend geschikt voor veel verschillende soorten blauw. Van kussentjes tot accessoires en van een blauwe baan op de muur tot een compleet blauwe kast. In dit interieur kun je zoveel blauw kwijt als je wilt.

 

Landelijk

De landelijke woonstijl is geïnspireerd op de natuur. Zachte blauwtinten die lijken op kleur van de lucht en het water doen het hierin heel goed. Ook pasteltinten passen goed met hun dromerige uitstraling.

 

Romantisch

Poederachtige blauwtinten geven een dromerige sfeer, en doen het daarmee goed in een romantische stijl. Zeker als je combineert met bijvoorbeeld crème en zachtroze en veel gebruik maakt van zachte materialen, geeft blauw hier een rustige, romantische sfeer.

 

Industrieel

In een industrieel interieur staat minimalisme voorop. Zwart, wit en grijs voeren de boventoon, maar worden vaak aangevuld met andere kleuren voor het aanbrengen van accenten, zoals rood, groen en blauw. Hierbij worden vaak koelere tinten gebruikt, om het minimalistische, strakke van de industriële stijl te benadrukken.

 

Combineer met andere kleuren

Blauw laat zich goed met andere kleuren combineren. Wil je een stevig contrast in de woonkamer, combineer blauw dan met oranje of geel. Dit zijn complementaire kleuren, die zich tegen elkaar afzetten in een ruimte. Combineer je blauw met goud, dan creëer je een luxe sfeer in de ruimte. Groen en blauw vullen elkaar goed aan en vloeien mooi in elkaar over als je dezelfde tinten gebruikt.

 

Let op waar je blauw gebruikt

Daglicht heeft invloed op de uitstraling van blauw. Let dus goed op de lichtinval bij de indeling van de woonkamer en waar je bepaalde tinten blauw toepast. Een blauwtint kan op de ene muur warm lijken, terwijl dezelfde tint op een andere muur in dezelfde kamer koel overkomt. Heb je een raam op het zuiden, dan heb je warme lichtinval. Hierin komen warme kleuren zoals oranje, rood en paars beter tot hun recht. Ligt het raam op het noorden, dan heb je koeler licht, waarin groen en blauw beter tot hun recht komen, maar de kleur ook harder en koeler wordt.

Wil je niet dat de lichtinval de kleur te veel beïnvloedt? Zorg dan voor goede raamdecoratie die het licht tegenhoudt of zacht filtert. Plisségordijnen bijvoorbeeld, heb je in verschillende soorten, van verduisterend tot semi-transparant. Ook overgordijnen en vitrage zijn goede opties om het licht te filteren. Heb je geen ‘gewoon’ raam maar bijvoorbeeld een lichtkoepel of draaikiepraam? Goede raambekleding voor een draaikiepraam zijn plisségordijnen en rolgordijnen, die dankzij hun bevestiging altijd goed op het raam blijven zitten, ongeacht in welke stand je het open zet. Voor een lichtkoepel is een rolgordijn een goede keuze.