Je hebt waarschijnlijk veel moeite gedaan om het beste matras te vinden. Maar besteed jij ná deze belangrijke aankoop ook nog voldoende aandacht aan je matras? Het is belangrijk om jouw bed goed te onderhouden en op de juiste manier schoon te maken. Zo blijft het matras langer hygiënisch schoon en verleng je de levensduur. In dit artikel staan een aantal handige tips voor het schoonmaken van je matras op een rij.

 

Begin met het beddengoed

Als je het goed aanpakt, heb je zowel een tijk als een hoeslaken om het matras heen zitten. Hiermee bescherm je het matras tegen vuil en beschadigingen. Ook zorgt het ervoor dat niet al het lichaamsvocht direct in het matras terechtkomt. Wanneer je jouw matras goed wil schoonmaken, begin je daarom bij het beddengoed. Haal het hoeslaken en (indien mogelijk) de tijk van het bed af. In veel gevallen kun je ze beide gewoon in de wasmachine doen. Kijk altijd even op het waslabel om de juiste temperatuur te bepalen. Wanneer je een tijk of hoeslaken te heet wast, kan het gaan krimpen en achteruitgaan in kwaliteit. Dat is natuurlijk zonde! Kan jouw tijk niet worden verwijderd of niet in de wasmachine? Fris het dan op met gebruik van een stoomreiniger.

 

Matras opfrissen met baking soda

Vervelende geurtjes kun je verwijderen met baking soda. Strooi een laagje baking soda op het matras, wrijf het zachtjes in en laat het minimaal een kwartier intrekken. Op deze manier worden vieze luchtjes geneutraliseerd. Je verwijdert de baking soda en ander vuil vervolgens met de stofzuiger. Doe dit rustig en grondig. Let op: gebruik een zacht opzetstuk zodat je het matras niet beschadigt.

 

Vlekken verwijderen met soda of azijn

Je kunt baking soda ook gebruiken om vlekken uit het matras te krijgen. Meng hiervoor een half glas water of azijn met een eetlepel baking soda. Dep het met een doekje op de vlek en laat het even drogen. Wrijf niet te hard om beschadigingen te voorkomen. Als dit helaas niet goed genoeg werkt, kun je een speciaal reinigingsmiddel voor matrassen aanschaffen of professionele reiniging overwegen.

 

Gebruik niet te veel water

Het is belangrijk om bij het schoonmaken niet te veel water te gebruiken. Doe je dat wel? Dan zuigt het matras al dit vocht op en kan er sneller schimmel ontstaan.

 

Matras laten luchten

Laat het matras na het schoonmaken goed luchten. Dek het matras niet af en zet het raam in de slaapkamer open. Het is nóg beter als je het matras daarnaast iedere ochtend even laat luchten.