Wanneer je een woning gaat verhuren, moet je meer belasting betalen. Dit komt omdat de overheid ervan uitgaat dat je winst maakt als je een huis verhuurt. En winst is belastbaar. Hoeveel belasting je precies moet betalen, wordt bepaald door de woz-waarde van je woning. De woz-waarde is de waarde van je woning volgens de Wet WOZ. Deze waarde wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid.

 

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

De woz-waarde is belangrijk voor de hoogte van de inkomstenbelasting die je moet betalen als je een huis verhuurt. Dit komt omdat de overheid ervan uitgaat dat je huurinkomen gelijk is aan het verschil tussen de woz-waarde van je huis en de huurprijs die je vraagt. Als je huis een hoge woz-waarde heeft, dan wordt er dus ook meer belasting van jou geheven.

 

De overheid bepaalt jaarlijks wat de woz-waarde van jouw woning is. Deze waarde kan elk jaar anders zijn en hangt onder andere af van de staat waarin jouw huis verkeert, of er sprake is van inflatie en of er verbouwingen zijn uitgevoerd. Daarnaast kan ook de gemeente in welke regio jij woont invloed hebben op de woz-waarde. Zo zijn er gemeentes die extra waardevastheid reserves aanleggen, waardoor de woz-waarden in die regio’s minder snel stijgen dan elders in het land.

 

Wat zegt dit over jouw inkomstenbelasting?

Om te bepalen of jij meer of minder inkomstenbelasting moet gaan betalen als gevolg van de nieuwe woz-waarde, wordt er gekeken naar het percentage dat jouw huurinkomen bedraagt ten opzichte van alle andere inkomsten die jij hebt binnengehaald in hetzelfde jaar. Zoals hierboven al beschreven, gaat de overheid ervan uit dat jouw huurinkomen gelijk is aan het verschil tussen de woz-waarde van je woning en de huurprijs die je ervoor vraagt. Als dit verschil kleiner wordt, dan betekent dat ook jouw huurinkomen kleiner wordt en dus minder inkomstenbelasting verschuldigd bent. Maar als dit verschil groter wordt, dan gaat ook jouw huurinkomen omhoog en ben je meer belasting verschuldigd.

 

Als sprake is van een stijging in de woz-waarde, betekent dat dus automatisch dat er meer inkomsten belasting betaald moet worden als je een woning verhuurt? Niet per se, want zoals hierboven beschreven hangt het af van het totale inkomen dat jij binnenhaalt met alle andere bronnen samen. Echter zal in veel gevallen wel degelijk sprake zijn van een hogere inkomstenbelasting nadat er rekening gehouden is met eventuele inflatie of stijging van andere lastposten zoals gas-, water- en elektriciteitsrekening etc. In sommige situaties kan het voorkomen dat er ondanks een hogere woz-waarde toch minder inkomstenbelasting betaald moet worden; dit hangt af van allerlei factoren zoals hierboven besproken en kan per situatie verschillend zijn. 

 

Niet eens met de WOZ-waarde van jouw woning?

Vergeet dan dus niet dat het mogelijk is om van de waarde van je woz bezwaar te maken. Zorg wel dat je met gegronde redenen komt voor je bezwaar om onnodige hoge kosten te voorkomen!