Huis op orde? Dan is het tijd om ook de tuin in perfecte staat te brengen. Denk daarbij niet alleen aan de beplanting, de bestrating en het tuinmeubilair, maar ook aan de verlichting. Op welke manier je de tuin ingericht hebt, maakt niet uit. Het is de verlichting die het pas echt helemaal afmaakt. Je zult er versteld van staan wat je met een zorgvuldig lichtplan kunt bereiken. Door de spelen met kleuren en lichtintensiteiten tover je elke doorsnee tuin om in een prachtig geheel.
 

Slimme verlichting


Een trend die momenteel steeds meer de aandacht trekt, is de zogenoemde slimme verlichting. We zagen in de collectie van in-lite talloze voorbeelden van verlichting die je met behulp van een app op je smartphone of tablet kunt bedienen. Dergelijke innovaties maken het leven een stuk gemakkelijker. Je kunt de verlichting ook koppelen aan je smart-home-systeem, zodat je met gesproken commando’s de lampen kunt in- of uitschakelen. Dat is erg handig als je met volle handen de tuin in wilt lopen terwijl het donker is!
 

Meer veiligheid


Sfeer in en rond het huis is belangrijk, maar veiligheid is dat ook. Om te voorkomen dat ongenode gasten je woning openbreken en doorzoeken, is het belangrijk om alle deuren en ramen te voorzien van goed hang- en sluitwerk, bij voorkeur voorzien van het politiekeurmerk Veilig Wonen. Daarnaast kan ook goede tuinverlichting een waardevolle bijdrage leveren aan het vergroten van de veiligheid. Een inbreker staat niet graag in de schijnwerpers en ziet een bundel licht als een extra hindernis die jouw woning een minder aantrekkelijk doelwit maakt.
 

Soorten verlichting


Voor elk onderdeel van de tuin bestaat aparte verlichting. Zo heb je speciale lampen om gevels mooi uit te lichten, zijn er lampen die je opstelt midden tussen het groen en bestaan er ook lampen die specifiek bedoeld zijn om een boom of een vijver mooi uit te lichten. Grofweg kun je al deze typen verlichting verdelen in twee categorieën. Je hebt de lampen met een gerichte lichtstraal, bedoeld om een bepaald object letterlijk in de schijnwerper te zetten, maar je hebt daarnaast ook lampen met een meer diffuse lichtstraal, waarmee je een breder vlak van licht kunt voorzien.
 

Onderlinge afstemming


Gebruik je alleen wit licht? Zorg er dan voor dat je de verschillende lichtbronnen onderling goed op elkaar afstemt om een harmonieus geheel te creëren.