Als je op zoek gaat naar meubels, dan zijn er natuurlijk een heleboel opties te vinden in de (online) winkels. Soms kom je echter niet tegen wat je zoekt (of het is gewoonweg niet te betalen) en dan is het een leuk idee om zelf iets te maken. Misschien heb je er nog niet eerder over nagedacht, maar je kunt met mdf een heleboel kanten op. Natuurlijk is het wel verstandig om je in te lezen over wat het nou precies is en wat je er eventueel mee kunt. Wil je advies, dan kun je dit altijd inwinnen in de winkel. Wij vertellen je wel graag alvast iets meer erover in dit artikel.

 

Wat is mdf?

Mdf is verkrijgbaar in verschillende afmetingen, diktes en soorten. Een mdf plaat is gemaakt van samengeperste houtvezels en kunsthars. Deze samenstelling zorgt voor een zuigende werking. De platen zijn zacht, waardoor ze gemakkelijk te zagen zijn. Je kunt de gezaagde delen aan elkaar monteren door ze te nagelen, verlijmen of schroeven. Juist omdat het materiaal zo zacht is, hoef je niet voor te boren en kun je er gemakkelijk in schroeven. Makkelijk bewerkbaar materiaal dus en zeer geschikt voor een leuk thuisproject!

Soorten mdf

Om erachter te komen welke soort mdf je precies nodig hebt, is het handig om op een rijtje te hebben welke soorten er precies zijn;

 

 

 • Mdf standaard
  Geschikt voor projecten binnenshuis. Bijvoorbeeld voor wanden, lijstwerken en meubels.
 • Mdf prime
  Ook deze platen zijn geschikt voor verwerking tot binnen meubilair. In deze platen zit een tweezijdige witte UV-primerlaag, welke je meteen kunt aflakken.
 • Mdf vochtwerend
  Groen van kleur en geschikt voor natte ruimtes, zoals bijvoorbeeld een keuken en natuurlijk de badkamer.
 • Mdf brandwerend
  Deze platen zijn geschikt voor plekken als scholen, kantoren, hotels e.d. waar speciale eisen gelden met betrekking tot brandveiligheid.
 • Mdf exterior
  Deze platen zijn geschikt voor buiten, omdat ze vochtbestendig zijn.

 

Wat kun je maken?

Mdf platen zie je veel terugkomen in kasten, banken en bedden. Natuurlijk kun je er ook andere dingen mee maken, zoals bijvoorbeeld een mooie tafel, behuizing voor je speakers of je centrale verwarming, nieuwe deurtjes voor je keukenkastjes, of een badkamermeubel. En wat dacht je van een schoenenkast? Een poppenhuis? Een……nou ja, er is ontzettend veel te bedenken. Hoe dan ook, je hebt als je klaar bent met dit project, meubels in huis die je bij een ander niet zo snel tegen zal komen. Onthoud wel dat het slim is om de mdf voldoende te ondersteunen als je er iets op wilt zetten, dat zwaar is. Doe je dit niet, dan heb je kans dat alles door gaat zakken.  En dat laatste, dat wil je natuurlijk absoluut niet.