Een koelkast is niet alleen onmisbaar, maar kan ook meer luxe en comfort toevoegen aan je woning. Het is belangrijk om een type te vinden dat naadloos aansluit op jouw wensen. Of je nou op zoek bent naar een vervanger voor de oude koelkast in de keuken of een extra variant in de schuur wil neerzetten. Wanneer je een nieuwe koelkast gaat kopen, kun je het beste letten op de onderstaande punten.

 

Inbouwkoelkast of vrijstaande koelkast

Ga na of je een inbouwkoelkast of een vrijstaande koelkast wil aanschaffen. Beide opties hebben zo zijn voor- en nadelen. Een inbouw variant wordt netjes weggewerkt achter een keukenkastje. Een nadeel hiervan is dat je extra goed moet letten op de afmetingen. Bij een vrijstaande koelkast heb je hier geen last van. Je kunt gerust kiezen voor een extra brede, diepe of hoge variant. Het is maar net wat jij belangrijker vindt.

 

Type koelkast

Bepaal welk type koelkast het beste past bij jouw keuken (of andere ruimte), leefstijl, huishouden en wensen. Wil je bijvoorbeeld een koel-vriescombinatie of liever een losse koelkast en een aparte vriezer? Droom je van een robuuste Amerikaanse koelkast met ijsblokjesdispenser of past er enkel een compact tafelmodel koelkast in jouw keuken? Voor de echte wijnliefhebbers zijn er zelfs speciale wijnkoelkasten of klimaatkasten verkrijgbaar als aanvulling op je standaard koelkast.

 

Netto koelinhoud

Let niet enkel op de afmetingen van de koelkast, maar houd ook rekening met de netto koelinhoud. Dit geeft aan hoeveel ruimte er in de koelkast is voor producten. Een standaard koel-vriescombinatie of kastmodel koelkast heeft een inhoud van zo’n 150 tot 250 liter. Dit is vaak voldoende voor een huishouden van 3 a 4 personen. Woon je alleen? Dan is een tafelmodel koelkast met een inhoud van 150 liter of minder vaak voldoende. Voor grote gezinnen zijn grote (Amerikaanse) koelkasten met een inhoud van 250 liter of meer een betere keuze.

 

Verbruik en energielabel

Controleer hoeveel energie de koelkast verbruikt per jaar. Je kunt uiteraard ook kijken naar het energielabel. Een koelkast met het label A+, A++ of A+++ is een energiezuinige aankoop. 

 

Montagesysteem

Wanneer je kiest voor een inbouwkoelkast, moet je ook het montagesysteem bepalen. Er zijn twee soorten scharniersystemen: het sleepdeursysteem en het deur-op-deursysteem. Bij een sleepdeursysteem hebben de koelkastdeur en de deur van het keukenkastje (de meubeldeur) hun eigen scharnieren. Je opent/sluit beide deuren tegelijkertijd door middel van een deurgeleider. Bij een deur-op-deursysteem worden de deuren aan elkaar verbonden. Er is één scharnier en er zit geen ruimte meer tussen de koelkastdeur en meubeldeur. De afwerking is hierdoor strakker en het systeem is vaak steviger.