Op een gegeven moment moet iedereen eraan geloven; de dood. Helaas is nog geen een persoon onsterfelijk gebleven, dus iedereen zal zich moeten voorbereiden op het overlijden. Dit doe je onder meer door een uitvaartverzekering te nemen, al is dit zeker niet verplicht. Aan te raden is het overigens wel, een uitvaartverzekering vergelijken is dan ook erg verstandig. Zo zul je de optie nemen die het beste past bij zowel jouw wensen als jouw budget.

Na het overlijden van een geliefde zullen veel mensen een uitvaartondernemer inschakelen, maar dit is helemaal niet nodig. De nabestaanden kunnen in principe de uitvaart ook zelf regelen. Zo hou je het zoveel mogelijk in eigen hand, wat natuurlijk wel extra werk en stress oplevert. Op zo een moment is het waarschijnlijk dat je liever bezig bent met het rouwproces van jou en jouw familie dan met de uitvaart, dit is dan ook waarom de meeste nabestaanden wel een begrafenisondernemer inhuren.

Toch kun je dan alsnog de uitvaart vaak in eigen hand houden. Je kunt de overledene namelijk opbaren in zijn of haar eigen huis. Dit is niet alleen mogelijk, het is zelfs het meest voor de hand liggende. De overledene kan bovendien liggen in een kist die hij of zij zelf gemaakt heeft. Natuurlijk mag een familielid, vriend of kennis dit ook doen. Let hier wel bij op, want aan een kist zitten verscheidene voorwaarden. Aan de kist mag bijvoorbeeld geen kunststof zitten, ook mag er geen doek bij gebruikt worden.

Bovendien zitten er een paar praktische regels vast aan een kist. Een lichaam verliest namelijk vocht, wat kan leiden tot lijkvocht dat uit de kist sijpelt. Laten we het erop houden dat dit zeker geen pretje is als de kist thuis opgebaard is. Dit kan overigens relatief makkelijk opgelost worden. Je moet namelijk houtkrullen op de bodem van de kist plaatsen. Deze houtkrullen nemen het vocht op, waardoor het niet uit de kist zal sijpelen.

Ook na de uitvaart kan de overledene thuis blijven, al is dit alleen mogelijk bij een crematie. Een persoon begraven in de tuin is natuurlijk niet toegestaan. Na de crematie krijgen de nabestaanden de urn met het as van de overledene mee. Mogelijk heeft de persoon al bepaald wat er met zijn of haar as moet worden gedaan, anders mogen de nabestaanden dit doen. Ze kunnen het as in de urn houden, maar ze kunnen het as ook verstrooien. Dit kan bijvoorbeeld in de tuin.