Als je op jezelf gaat wonen verandert er veel. Er komt veel op je af en je moet veel verschillende dingen regelen. Iets wat je hierbij zeker niet mag vergeten is het afsluiten van de juiste verzekeringen, zoals een woonverzekering. Ze zijn misschien niet interessant om uit te zoeken, maar zeker wel heel belangrijk. Welke verzekeringen heb je echt nodig? 

Huren of kopen

Of je nu gaat huren of kopen, je bent altijd verplicht om je goed te verzekeren. In beide gevallen heb je een inboedelverzekering nodig. Ook een rechtsbijstandverzekering is altijd aan te raden als je op jezelf woont. Wanneer je een woning koopt, heb je nog een extra verzekering nodig, namelijk een opstalverzekering, naast je inboedelverzekering. Een opstalverzekering dekt ook de schade veroorzaakt door storm, brand, water, diefstal en vandalisme aan je woning. Bij een huurwoning is de huurbaas verantwoordelijk voor deze verzekering en hoef je deze zelf niet af te sluiten.

Belang van woonverzekeringen

In je eigen woning zal je nieuwe meubels neerzetten en al je eigen spullen uit je ouderlijke huis erheen verhuizen. Je wilt dat je spullen natuurlijk mooi en netjes blijven, maar wat als er iets gestolen wordt of als er brand uitbreekt?  Met woonverzekeringen, zoals je inboedelverzekering, zijn je roerende zaken verzekerd bij brand, inbraak, storm, wateroverlast en diefstal. Met roerende zaken bedoelen we bijvoorbeeld meubels, kleding of je televisie. Het afsluiten van deze woonverzekeringen is dus zeker belangrijk. Wanneer je je niet verzekerd en er gebeurt iets, ben je al je spullen kwijt en krijg je hier geen enkele vergoeding voor. 

Waar moet je op letten bij een woonverzekering?

Als je een woonverzekering afsluit, is het als eerste natuurlijk belangrijk dat je de juiste verzekering afsluit. Het is zonde van je geld als je een opstalverzekering afsluit, maar deze helemaal niet nodig hebt omdat je de woning huurt. Dit geldt bijvoorbeeld ook wanneer je een appartement hebt gekocht. In dat geval heeft de VvE vaak een opstalverzekering voor het complex afgesloten. Hierbij hoef je alleen na te gaan of deze opstalverzekering ook bij je eigen wensen aansluit en voldoende dekking biedt. Verder moet je ook altijd op de hoogte zijn van de verzekering. Kijk goed naar de waarde van je spullen in huis. Je past de dekking van je verzekering aan op de waarde van je spullen. Pas dus op dat je je niet over- of juist onderverzekert. Bij onderverzekering zal de dekking bij schade onvoldoende zijn voor je spullen, en bij oververzekering betaal je juist te veel.