Wil jij binnenkort op kamers? Omdat je bijna klaar bent met de middelbare school of omdat je op zoek bent naar een andere studentenkamer? Daar moet je goed voorbereid aan beginnen.

We geven je een aantal tips.

Kamer vinden

Begin ruim op tijd met het zoeken naar een kamer. Aan het begin van de zomer en rond februari komen er veel kamers vrij,  omdat studenten dan afstuderen. Toch blijft het lastig om een leuke, betaalbare kamer te vinden in jouw studiestad. Laat ook al je vrienden en familie weten dat je een kamer zoekt en plaats oproepjes op social media.

Je kamer inrichten

Je hebt een leuke kamer gevonden! Het inrichten kan beginnen. Dit kan best een uitdaging zijn voor het aantal vierkante meters die je hebt. Als je een hoog plafond hebt kun je ruimte besparen door er een hoogslaper in te zetten.  Of maak gebruik van een slaapbank om ruimte te besparen.

b01dc734cb6c2d4f680306e19a4daa98Hang spullen op. Strijkplanken en pannen nemen veel ruimte in beslag, dus geef ze een plekje aan de muur. Gebruik multifunctionele meubels waarin je spullen kunt opbergen, zoals een tafel met lades of een bed met lades.

Gebruik lichte kleuren om je kamer groter te laten lijken. Wit/lichtblauw of lichtgroen kan zorgen voor een frisse uitstraling.

Financiën

Op jezelf wonen is helaas niet goedkoop. Gelukkig kun je als uitwonende student gebruikmaken van de uitwonende studiebeurs. Dit is € 268,59 per maand. Buiten je huur komen er nog andere dingen bij kijken: om te beginnen je collegegeld, eten en drinken, uitgaan, kleding, openbaar vervoer op dagen dat je OV niet geldig is, je telefoonrekening,  je ziektekostenverzekering etc.

Houd je inkomsten en uitgaven bij

Houd bij wat je inkomsten en je uitgaven zijn. Dit kun je heel handig bijhouden in excel.

Houd ook je kleine uitgaven bij. Naast je vaste lasten geef je van alles uit wat flink kan oplopen. Handige apps die je kunt gebruiken hiervoor zijn eyeWally of My Student Budget Planner.

Sparen

Probeer elke maand een bedrag opzij te zetten. Voor een leuke vakantie of als je onverwacht een bedrag nodig hebt voor bijvootop-5-grootste-kostenposten-op-de-huisrekening-238x178rbeeld een nieuwe laptop op telefoon.

Toeslagen

Tot je 18e is je zorgverzekering gratis en krijg je dus geen zorgtoeslag. Vanaf 18 jaar heb je recht op deze toeslag. De hoogte van je toeslag is afhankelijk van je inkomen, maar is maximaal € 78.

Huurtoeslag is een welkom bedrag om een deel van je huur van te betalen. Helaas heb je alleen maar recht op huurtoeslag onder bepaalde voorwaarden, zoals dat je een zelfstandige woonruimte huurt. Dit houdt in dat je een eigen toegangsdeur hebt, een eigen woon(slaap)kamer, en eigen keuken (met aanrecht, water en aansluitpunt voor een kooktoestel) en een eigen toilet met waterspoeling.

Vind jouw kamer in de stad waar je gaat studeren!