Wil jij je woning renoveren of kleine veranderingen aanbrengen? Gaat de verhuurder renoveren? Heeft de verhuurder toestemming nodig? Lees er meer over in dit artikel.

Zelf de woning renoveren?

Misschien wil je aan je nieuwe woning kleine veranderingen aanbrengen. Voor kleine veranderingen aan de woning hoeft de huurder geen toestemming te vragen aan de verhuurder. Voor grotere renovatie is wel schriftelijke toestemming van de verhuurder nodig.

Een nieuwe keuken is van tijd tot tijd nodig. In plaats van de oude keuken te slopen en een geheel nieuwe in te bouwen, kan een keukenrenovatie wonderen verrichten. Als de keuken nog goed van kwaliteit is, kunnen een nieuw aanrecht, nieuwe deurtjes, laden en handgrepen wonderen doen. Het resultaat een complete metamorfose.

Bij je badkamer kun je een soortgelijke ‘truc’ uithalen om geld te besparen. De badkamertegels lijden misschien wel het meeste van de tand des tijds. Door je badkamer opnieuw te betegelen, ziet hij er weer als nieuw uit. Let ook goed op waar je winkelt; bij je lokale bouwmarkt kunnen vergelijkbare tegels de helft kosten van wat er op het prijskaartje bij de badkamerspecialist staat.

Toestemming nodig bij renoveren?

Gaat de verhuurder bestaande voorzieningen in de huurwoning vernieuwen? Dan geldt in het algemeen dat de verhuurder daarvoor eerst toestemming moet vragen aan de huurder. Alleen dan mag hij na de renovatie de huur verhogen.

Huurverhoging na renovatie?

Is de woning gerenoveerd dan leidt een renovatie meestal tot een hogere huurprijs. Uitgangspunt is dat huurder en verhuurder dit vooraf met elkaar afspreken wat er verbeterd wordt aan de woning. En hoe hoog de nieuwe huurprijs daarna is.

Toestemming nodig bij spoedreparaties?

Bij dringende reparaties heeft de verhuurder geen toestemming van de huurder nodig om te repareren. Bijvoorbeeld bij een kapotte afvoer. De verhuurder heeft namelijk een onderhoudsplicht.

Even de punten voor je op een rij:

De verhuurder en huurder moet zich aan de volgende voorschriften houden:

  • Wanneer jouw verhuurder je woning wilt renoveren om bijvoorbeeld het dak van het flatgebouw te isoleren of om de collectieve cv installatie te vervangen. Dan heeft de verhuurder wel toestemming nodig van 70% van de huurders van het woningcomplex.
  • De verhuurder moet de renovatie schriftelijk aan de huurders voorstellen.
  • Je kunt bij een renovatievoorstel vragen om vermindering van de huurprijs.
  • Je kunt het huurcontract opzeggen
  • Je kunt ook een schadevergoeding vragen.
  • Je mag niets verbouwen aan jouw huurwoning of kamer zonder schriftelijke toestemming van de verhuurder.
  • Je mag ook niets veranderen aan de buitenkant van de woning zonder toestemming. Zelfs als je de veranderingen zonder veel kosten kunt verwijderen, zoals bij het plaatsen van een schotelantenne
  • Voor veranderingen die bij het einde van het huurcontract zonder al te veel kosten ongedaan kunnen worden gemaakt, is geen toestemming nodig.
  • De verhuurder mag de huurder weigeren om veranderingen aan de buitenkant van de woning aan te brengen.

Maak vooraf duidelijke afspraken met de verhuurder, ook over eventuele vergoeding van de kosten.

Maar eerst verhuizen! De start begint natuurlijk met het vinden van de juiste huurwoning.  En daar helpt Direct Wonen je graag verder mee.

start je zoektocht!