Wow, het is eindelijk gelukt om een eigen woning te bemachtigen. De pret kan beginnen! Het inrichten van een woning is soms moeilijker dan je denkt. Vaak zijn de meubels wel makkelijk uitgekozen, maar nu de rest nog. Van kleuren tot textiel in huis, het is allemaal bepalend voor de sfeer in huis. We gaan je wat tips geven hoe je je huis kunt inrichten voor een fijne en rustige sfeer. 

Soorten textiel

Je hebt meer soorten textiel in je woning dan je denkt. Vaak denk je als eerst alleen aan gordijnen en misschien een vloerkleed, maar ook de kussens en plaids op de bank en zelfs de kleuren van de handdoeken in de keuken en badkamer maken een groot deel uit van de kleuren en sfeer. Met textiel is er dan ook veel variatie mogelijk en kun je erg veel kanten op. Een vloerkleed is niet alleen mooi in de woonkamer bij de bank, maar ook in de slaapkamer onder je bed staat het prachtig. Het maakt de ruimte meteen een stuk knusser en gezelliger. Je slaapkamer is een ruimte die je graag rustig wilt houden, maar met een hip dekbedovertrek op het bed voeg je toch op een makkelijke manier wat kleur toe. 

Kleuren in huis

De basis van elke ruimte is de kleur op de muren. Het is belangrijk voor de sfeer van een ruimte. Kleuren hebben allemaal hun eigen werking op de stemming. Zo zorgen natuurlijke kleuren zoals terra of beige voor harmonie. Groen en blauw zijn ook erg populair en hebben juist weer een rustgevende werking. Warme en donkere tinten zullen juist weer zorgen voor een luxe uitstraling. Binnen alle kleuren zijn er natuurlijk veel kleurtinten waar je uit kunt kiezen.  Daarnaast kun je ook kiezen voor een mooi behang. Een mooi motief, een 3D behang of een stoere botanische print zullen in een ruimte echt een blikvanger zijn. Het maakt de ruimte net wat speelser en brengt veel verschillende kleuren. 

Zorg voor opbergruimte

Vooral moderne woningen hebben niet erg veel standaard opbergruimte meer. Zorg er dus zeker bij het kiezen van je meubels uit, dat je genoeg opbergruimte creëert. Dit is niet alleen handig, maar ook essentieel om je interieur rustig te houden. Als er overal in huis losse items rondslingeren en niets zijn eigen plek heeft, zal je je hier snel aan gaan irriteren. Met opbergruimte kun je ook creatief omgaan. Denk hierbij aan opbergruimte onder je bed of onder de bank of laat juist een mooie inbouwkast maken. Wil je het juist wel iets meer in het zicht? Plankjes aan de wand zijn zowel decoratief, maar bieden ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld boeken op te bergen. Zo is het makkelijker om je huis opgeruimd te houden en biedt dit je ook meer rust.