Hoe kun je rooklucht verwijderen uit huis?
Ofschoon er in Nederland sprake is van een dalende trend in het aantal mensen dat rookt, zijn er nog steeds veel mensen die dagelijks een of meerdere sigaretten opsteken. Iedereen kent dus wel iemand die rookt of misschien ben je zelf wel een roker. Een nicotinegeur ontstaat in huis doordat je bijvoorbeeld zelf rookt of een ander in jouw huis rookt. Ook kan de nicotine rook gemakkelijk je huis binnendringen via een open raam of een ventilatieschacht. Dat sigarettenrook schadelijk is weten we allemaal. Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten, een beroerte, longkanker en longziekte. Wanneer je last hebt van nicotinegeur in je huis, kun je enkele dingen zelf doen om de nicotine geur verwijderen. In dit artikel leggen wij het je uit!

Ventileren, tochten en textiel wassen

Als je die vervelende geur uit huis wilt krijgen, is het raadzaam om te beginnen met het ventileren en tochten van de ruimte. Zet daarom de deuren en ramen open zodat de rooklucht verdreven wordt door frisse lucht. Daarnaast kun je alles in je huis wat van stof is gemaakt wassen, zoals bijvoorbeeld de gordijnen. Houd er wel rekening mee dat een keer wassen vaak niet voldoende zal zijn. Meubels kun je reinigen met een sopje. Gebruik je een bankhoes, dan kun je deze ook in de wasmachine stoppen en wassen. De bank zelf kun je proberen schoon te maken met baking soda (zuiveringszout). Laat de baking soda een nacht intrekken en zuig de volgende ochtend de rest op met de stofzuiger.

Muren en plafonds schrobben of schilderen

Muren en plafonds kun je schrobben met water, ammoniak en een beetje afwasmiddel. Let er wel op dat je niet te hard schrobt, en begin op een plek te testen waar het eventueel goed te verbergen valt. Maak ronddraaiende bewegingen op het oppervlak en laat het oppervlak goed drogen. Het kan in sommige gevallen zelfs nodig zijn om je plafonds opnieuw te schilderen, omdat de nicotineaanslag niet op een andere manier verwijderd kan worden. Maar let wel: je kunt nicotineaanslag niet zomaar overschilderen. Je moet er namelijk eerst voor zorgen dat de ondergrond helemaal schoon is. Dit kun je het beste doen met warm water met daarin St. Marc Allesreiniger of Universol. Je zult zien dat de nicotine dan langzaam loskomt. Als je alle aanslag hebt verwijderd, is het belangrijk dat je het oppervlak laat drogen. Om te voorkomen dat de nicotineaanslag terugkomt, wordt aangeraden om de muren en plafonds te behandelen met de juiste primer, zoals bijvoorbeeld Sigma StainAway Primer of Sikkens Isoprimer. Deze primers isoleren de ondergrond waardoor vlekken geen kans meer krijgen.