Je woning is een blokkendoos wat je ooit gekocht of gehuurd hebt. Misschien woon je er pas net of al heel erg lang. Misschien begin je je gezin er pas net of heb je de kamer van je kinderen alweer leeg gehaald omdat ze zijn gaan studeren. Een huis is slechts een huis omdat je er in kan leven. Maar je maakt het je thuis door er herinneringen op te bouwen, het een veilige haven te maken waarin je je kan terugtrekken en door het gezellig te maken met je eigen spulletjes. Hoe zorg je nou dat deze zo waardevolle plek goed beschermd is? Wat voor een situaties moet je rekening mee houden? Hier volgen een aantal tips

Goed verzekerd is goed geregeld

Je huis staat vol met je spullen. Zo’n beetje alles wat je bezit staat binnen die paar muren. Naast de emotionele waarde, loopt de daadwerkelijke geldwaarde van al die spullen aardig op. Apparatuur zoals een koelkast, vaatwasser, TV, laptop en oven heeft bij elkaar een flinke waarde, die je niet zomaar ineens ophoest. Stel dat een apparaat kapot gaat, dan is dat altijd te vervangen. Bovendien gebeurd dit ook niet zo vaak. Maar stel dat er door brand of lekkage veel van die dingen beschadigd raken, dan kan het wel eens lastig zijn om ze weer in één keer te vervangen. Voor dat soort situaties is er een inboedelverzekering af te sluiten. Hierbij is het altijd belangrijk dat je goed oplet wat de voorwaarde zijn. Net zoals bij een goedkope autoverzekering, wil je niet teveel betalen, maar ook niet voor verrassingen komen te staan.

Veiligheidsmaatregelen

Alpina heeft naast goed betaalbare en goed gedekte autoverzekeringen ook verzekeringen om wonen fijn en zorgeloos te maken. Je wil tenslotte je waardevolle spullen kunnen vervangen, dus goed verzekeren is daarbij een uitstekende zet. Omdat je woning vol staat met waardevolle spullen, zijn er ook altijd onbetrouwbare figuren op de loer om in je huis in te breken. De methodes om je huis in je komen worden ook steeds creatiever. Ook tegen diefstal zijn voldoende verzekeringen die de geleden schade kunnen dekken, maar toch is voorkomen beter. De geldwaarde van gestolen goederen terugkrijgen is natuurlijk fijn, maar het gevoel van veiligheid in je woning is ook veel waard. Tegenwoordig zijn slimme deurbellen razend populair. Een deurbel met een camera en microfoon. De deurbel neemt activiteit bij de voordeur waar en neemt alles op wat er omheen zich afspeeld. Ook rookmelders zijn verstandig om brand in je woning vroegtijdig te signaleren. Zo kan de brand al vroeg worden geblust en zou de schade enorm worden beperkt. Bovendien zijn brandmelders binnenkort verplicht om in iedere ruimte te hebben, anders kan het voorkomen dat de verzekering niet wil uitkeren bij schade.

Regelmatige controle

Ook is het verstandig om regelmatig de woning te laten controleren door een expert. Zo voorkom je situaties die voorkomen hadden kunnen worden bij vroegtijdige signalering. Bijvoorbeeld een waterleiding die aan vervanging toe is. Door regelmatig een loodgieter een inspectie te laten uitvoeren, kan je lekkage en waterschade voorkomen. Denk ook eens aan een regelmatige dakinspectie of het laten nakijken van de CV-ketel. Je kan er maar beter vroeg bij zijn.