De maatregelen die je kunt nemen om duurzamer te wonen, zijn talrijk. Maar vaak hangt daar wel een prijskaartje aan. Er moet eerst een flinke investering gedaan worden om uiteindelijk profijt te hebben en de kosten te verlagen. Geldt dat voor alle maatregelen? Gelukkig niet. Lees hier een paar tips hoe je je uitgaven in de hand kunt houden en toch direct kunt besparen op energiekosten.

Een paar slimme maatregelen binnen het budget

Natuurlijk verschilt het per huishouden hoeveel geld er besteed kan worden aan het nemen van energiebesparende maatregelen. Maar een aantal maatregelen kosten zelfs helemaal geen geld. Sterker nog, het levert alleen maar geld op. Want de televisie niet op stand-by laten staan, maar gewoon helemaal uitzetten, levert direct minder stroomverbruik op. Hetzelfde geldt voor het verwijderen van de stekkers uit het stopcontact nadat je een apparaat hebt opgeladen. Wil je toch wel wat investeren, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een slimme thermostaat op te hangen en de verwarming een paar graden lager te zetten. Samen kan dit al tweehonderd euro op jaarbasis schelen. Is je wasmachine of koelkast aan vervanging toe? Kijk dan kritisch naar het verbruik van het nieuwe model. Ook daarmee bespaar je op het elektriciteitsverbruik. En wat dacht je van het vervangen van alle verlichting door led tl?

 Kies voor energiebesparende verlichting in de vorm van led tl

Het begin van een energiezuinig huishouden is dat je bewust bent van je energieverbruik. Kijk dus eens kritisch naar alle elektrische apparaten die je in huis hebt. Gebruik je deze regelmatig? Sluit ze dan aan op een stekkerdoos met een timer en laadt bijvoorbeeld bepaalde apparatuur in de daluren op. Kijk ook eens naar het aantal lampen dat je in huis hebt. Zijn al deze lampen voorzien van ledverlichting? Het energieverbruik van ledverlichting ten opzichte van traditionele gloeilampen is wel 70% minder. Dus als je de oude lampen vervangt door led tl, heb je direct profijt van het zuinige verbruik. 

Waar kun je led tl toepassen?

Je kunt een led tl vergelijken met de traditionele tl-verlichting. Toch zijn er een paar voordelen als je voor de led tl kiest. Je hebt er geen onderhoud aan. Van een gewone tl-lamp ben je misschien gewend dat deze een paar minuten knippert voordat het licht eindelijk volledig aanspringt. Daar hoef je je met de led til geen zorgen over te maken. Je hebt altijd, direct licht. Dit maakt de led tl heel geschikt om bijvoorbeeld in de badkamer boven de spiegel te hangen. Of je kiest ervoor om de lamp aan de zijkant van het badkamermeubel te plaatsen, voor een extra effect. Ook in de keuken is een led tl een hele goede oplossing. Bijvoorbeeld onder een keukenkastje of boven het fornuis. Kies daarbij voor een lichtsterkte die je afstemt op het doel dat je hebt. Zoals koel licht of neutraal licht. 
De led tl is ook heel geschikt om op zolder of in de schuur of garage op te hangen. Je hebt niet alleen keuze uit verschillende lichtsterktes, maar ook uit diverse afmetingen. Dus of het nu gaat om een keukenkastje van zestig centimeter of een werkbank van anderhalve meter lengte. Met led tl heb je een energiezuinige oplossing voor verlichting in huis.