Het is één van de belangrijkste meubels in jouw huiskamer: de salontafel. De salontafel heeft een prominente plek in de huiskamer, het is letterlijk het middelpunt van de woonkamer die tussen de TV en jouw bank staat. Het is daarom belangrijk om de juiste salontafel te kiezen, aangezien alle ogen erop gericht zullen zijn. Naast het stijlelement heeft de salontafel ook een functionele plek in de woonkamer om jouw kopje koffie op te zetten. 

 

Houd in je achterhoofd dat de salontafel pas echt tot zijn recht komt in jouw interieur wanneer hij past bij de bank en de rest van jouw inrichting. Een goede salontafel geeft je de oppervlakte die je nodig hebt en voegt de finishing touch toe aan de uitstraling van een woonruimte. Hieronder vind je tips, trends en praktische informatie om jouw ideale salontafel uit te kiezen. 

 

Hoogte

Begin bij het bepalen hoe hoog jouw salontafel mag zijn. De hoogte moet namelijk passen bij de bank die je bezit of gaat aanschaffen. Ook is de hoogte van jouw TV meubel of TV van belang bij het bepalen van de hoogte. Meet de zithoogte van je bank en kies voor een salontafel met dezelfde hoogte of tot maximaal 10 cm hoger is. Wanneer je van plan bent decoratie zoals bloemen op je salontafel te zetten, is het natuurlijk ook verstandig om rekening te houden met de hoogte van de TV zodat het zicht niet belemmerd wordt.

 

Vorm

Vierkant en rond zijn de meest voorkomende vormen voor salontafels. Het is uiteraard een kwestie van smaak, maar over het algemeen zijn vierkante salontafels tijdloos en ogen ze rustig in een woonkamer. Wanneer je kiest voor een vierkante salontafel, benut je de ruimte van je woonkamer zo efficiënt mogelijk. Dit komt door het grote oppervlak en de goede bereikbaarheid ten opzichte van iedereen die op de bank zit. Met een ronde salontafel creëer je een wat speelser en spannender effect in de woonkamer. Wanneer je een rechthoekige bank hebt, zullen de rechte lijnen in de ruimte namelijk doorbroken worden. De combinatie van meerdere kleine (verschillende) tafeltjes zorgt voor een speels effect van vormen en is tegenwoordig helemaal hip. Je bent flexibel met deze tafeltjes, die je voor elke gelegenheid kunt verplaatsen en rangschikken.

 

Materialen

Om eenheid te vormen kijk je naar de materialen van de overige meubels in je woonkamer. Voor een rustige woonkamer, laat je het materiaal van de salontafel hier op aansluiten. Wanneer je echter gaat voor een spannendere look in je woonkamer, kun je het materiaal van je salontafel een mooie tegenhanger laten zijn van de rest van de meubels. Hierin is het wel belangrijk dat de kleurtinten samenhangen zodat het interieur wel een kloppend geheel blijft. Over het algemeen geeft (donker) hout veel warmte aan je ruimte en zal metaal een stoer effect creëren. You either love it or hate it, maar momenteel zijn marmeren salontafels weer helemaal in. Dit materiaal geeft een luxueus en klassiek effect. Marmer is in veel kleurtinten te vinden en past daardoor bij veel interieurstijlen. Speel je liever op safe? Kies dan voor een basic kleur zoals een zwarte salontafel. In welk materiaal dan ook, zwart is tijdloos en past bij vrijwel alles!