Je creëert een rustige en warme sfeer in je tuin met een vlonder. Omdat de vlonder van hout is gemaakt, loopt dit naadloos over in het groen in je tuin. In deze blog lees je meer over de voordelen van een vlonder en welke houtsoort en schroeven je hier het beste voor kunt gebruiken.

Waarom kiezen voor een vlonder?

Eigenlijk is een vlonder een soort platform dat boven de grond hangt. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het hout goed drogen, wanneer het heeft geregend. Een grasveld in je tuin is niet altijd een stevige ondergrond, in tegenstelling tot een vlonder. Heb je twee rechterhanden? Dan is een vlonder redelijk makkelijk zelf te bouwen.

Welke houtsoort is het meest geschikt voor een vlonder?

Wij raden je aan om hardhout te gebruiken voor je vlonder, bijvoorbeeld eikenhout of meranti. Dit hout heeft een hoge weerstand tegen insecten en schimmels en is erg duurzaam. Hardhout is echter redelijk duur. Een wat goedkopere optie is douglashout, maar dit is minder sterk. Je hebt kans dat het hout op de langere termijn scheurt, splijt of splintert.

Grenen en vurenhout zijn ook populair als hout voor een vlonder, vooral omdat ze goedkoper zijn. Dit betekent echter dat ze minder lang meegaan dan hardhout of douglashout. Wil je steigerplanken kopen voor je vlonder? Dan is geïmpregneerd hout een aanrader. Dit is een extra laagje dat het hout extra beschermt tegen aantasting van buitenaf.

Wat vlonderplanken betreft is het aanbod gevarieerd, van planken met een antislip profiel of met fijne ribbels tot gladde planken. Kies de soort die past bij jouw tuin. Wanneer jouw oog is gevallen op een vlonder met overkapping, zijn gladde planken een optie. De vloer wordt namelijk niet nat en kan dus ook niet glad worden. Geen overkapping? Kies dan voor planken met anti slip profiel of fijne ribbels, zodat je niet uitglijdt als het hout nat is.

Waarom speciale vlonderschroeven?

Omdat je vlonder buiten komt te liggen, krijgt deze nogal veel te verduren. Daarom is het belangrijk dat de vlonderschroeven die je gebruikt hoogwaardig zijn. Verzinkte schroeven kunnen op de langere termijn gaan roesten. Dit kan ook het geval zijn bij ‘normale’ rvs schroeven van A2 of C1 kwaliteit. Daarom raden we je aan om vlonderschroeven te gebruiken van rvs 410 kwaliteit.

Ga je een vlonder bouwen van hardhout? Dan is het nodig om de gaten voor de schroeven voor te boren. Andere houtsoorten zijn minder hard. Deze hoef je niet voor te boren, wanneer je vlonderschroeven met een deeldraad hebt gekocht. Ook slim: kies voor schroeven met een platte kop, zodat je ze netjes weg kunt werken in het hout.

schroeven

Je eigen vlonder bouwen, waarom?

Wanneer je je eigen vlonder gaat bouwen, heb je totale vrijheid qua locatie en materialen. Dikke of dunne planken, hardhout of douglas, brede of smalle planken? Jij bepaalt. Je kunt de vlonder leggen naast je woonkamer, als een welkome uitbreiding van je woning. Ook een andere locatie in je tuin is een optie, bijvoorbeeld bij je vijver. De mogelijkheden zijn eindeloos!