Plexiglas is ongetwijfeld een term die je wel kent. Misschien klinkt het wat oneerbiedig, maar er wordt ook wel gesproken over plastic schermen of ramen. In de meeste gevallen gaat het dan om plexiglas.

 

In vrijwel alle gevallen gaat het om doorzichtige kunststof platen. Naast plexiglas bestaat er ook polycarbonaat. Maar wat zijn precies de verschillen tussen deze twee? We vertellen je er graag meer over.

Wat is polycarbonaat?

Als we het hebben over polycarbonaat, dan gaat het over een stevige kunststof plaat. Een naam die ook wordt gebruikt is Lexan, dit is een merknaam van polycarbonaat. 

 

Polycarbonaat platen zijn gemaakt van materiaal dat ontzettend stevig en slagvast is. In vergelijking met glas, is polycarbonaat tot wel 250 keer sterker. Wel is veel lichter dan gewoon glas. Wat polycarbonaat verder zo uniek maakt is dat het tegen hoge temperaturen kan.

 

Daarom is deze vorm van kunststof, een graag gekozen materiaal bij het maken van veiligheidsbeglazing. Polycarbonaat wordt niet voor niets gezien als ‘hufterproof’ ofwel vandalismebestendig. Verder zie je polycarbonaat veel terug in bootramen, in overkappingen en bij kassen in de tuinbouw. 

 

Polycarbonaat is goed te bewerken, en is ook voor doe-het-zelvers daarom een veel gemaakte keuze.

Wat is plexiglas?

Als we spreken over plexiglas, dan horen we vaak de naam acrylaat terug. Plexiglas is eigenlijk een merknaam, acrylaat is de naam van het daadwerkelijke materiaal. Het is verreweg de meest populaire vorm van kunststof platen. 

 

Het materiaal zelf is een combinatie van methanol, aceton, zwavelzuur en waterstofcyanide. Je denkt misschien: dat klinkt giftig? De losse onderdelen zijn dit inderdaad, maar het eindproduct is dat zeker niet. 

 

Vergelijken we plexiglas met normaal glas, dan is plexiglas 30 keer sterker. Ook hier is het gewicht een stuk lager, het is ongeveer de helft lichter dan gewoon glas. Het is een stuk goedkoper dan gewoon glas. We zien dit materiaal veel terug in voorzetramen, badkamer ramen of fotolijstjes. 

Wat is het verschil tussen beide materialen?

We schreven het al, beide materialen zijn sterker dan normaal glas en beide materialen zijn een stuk lichter. Maar wat zijn de verschillen tussen plexiglas en polycarbonaat?

 

Het belangrijkste verschil is de sterkte. Polycarbonaat is de sterkste van de twee en is maar liefst 250 keer sterker dan glas. Bij plexiglas ligt dit getal op 30. Plexiglas is wat veelzijdiger als het gaat om afwerking. Het is in verschillende kleuren te maken, en ook de helderheid kan aangepast worden. 

 

Bij polycarbonaat is dit niet mogelijk. Polycarbonaat is wel wat makkelijker te bewerken. Omdat het wat meer buigzaam is, is er een lager risico op breken bij het bewerken dan bij plexiglas. Ook is polycarbonaat koud te buigen. De betere bewerkbaarheid komt doordat polycarbonaat wat ‘zachter’ is dan plexiglas (dit betekent dus niet dat het minder sterk is, het is juist enorm sterk!).

 

Het zachte karakter van polycarbonaat is meteen ook de reden dat het wat sneller krast. Er bestaat kraswerend polycarbonaat, maar voor een wat minder krasgevoelige plaat kunt u ook voor plexiglas gaan. Plexiglas is overigens niet 100% krasbestendig. 
Na het lezen van deze informatie, hopen we dat je een helder beeld hebt van beide materialen. We hopen dat het wat duidelijker is wat de voordelen per materiaal zijn en welke keuze je moet maken als je zelf aan de slag wilt met een van de materialen.