Is het tijd voor nieuw interieur design? Of ga je verhuizen of verbouwen? Behang is een populaire wandbekleding dat door velen wordt gekozen. Er zijn verschillende soorten behang waar je uit kunt kiezen bij het uitzoeken van jouw nieuwe wandbekleding. In dit artikel lees je over drie verschillende behangsoorten en waar deze geschikt voor zijn. 

 

Glasvezelbehang

Het glasvezelbehang, ook wel glasweefselbehang genoemd, is een behangsoort dat een zichtbaar textuur met zich meebrengt. Zo is deze behangsoort met haar textuur zeer geschikt om scheurtjes, deukjes en andere oneffenheden in jouw muur goed weg te werken en te camoufleren. Daarnaast is het glasvezelbehang ook een iets dikkere behangsoort. De dikte van het glasvezelbehang zorgt er ook voor dat deze soort de oneffenheden in je muur minder zichtbaar zal maken. Verder geeft de dikte het glasvezelbehang ook veel stevigheid, waardoor je muur goed beschermd wordt tegen het ontstaan van nieuwe scheurtjes. Zo is deze behangsoort goed te gebruiken in zowel nieuwbouwwoningen, als bij renovatiewerk. Verder zorgt het reliëf in glasvezelbehang dat organismen hier minder goed in kunnen groeien.

Glasvliesbehang

Net als glasvezelbehang, is het glasvliesbehang gemaakt van glasweefsels die met elkaar zijn samengedrukt. Deze soort behang is iets dunner dan glasvezelbehang en is, in tegenstelling tot glasvezelbehang, vrij van textuur en dus helemaal glad. Dankzij deze kenmerken wordt het glasvliesbehang vaak gebruikt als een goedkoper alternatief op stucwerk. Het is daarbij wel belangrijk dat je eerst goed bestaande oneffenheden in de muur weg werkt. Verder kun je deze behangsoort dankzij haar gladde oppervlakte goed beschilderen met een laag verf naar keuze.

Renovliesbehang

Verder kun je kiezen om voor een renovliesbehang in jouw nieuwe woning te gaan. Het verschil tussen deze behangsoort en de bovenstaande soorten, is dat de samenstelling ook papier bevat. Door deze andere samenstelling, verliest het renovliesbehang iets in haar kracht. Deze behangsoort is dus iets minder sterk dan de bovengenoemde soorten. Verder heeft deze behangsoort, net als glasvliesbehang, geen textuur. Zo biedt renovliesbehang ook een goed alternatief voor stucwerk op je muur. Ook over deze behangsoort kun je gemakkelijk heen schilderen. Verder is renovlies verkrijgbaar in verschillende diktes. Mocht je dus last hebben van scheurtjes en kieren in jouw muur, zou je dus voor een dikkere variant kunnen gaan. 

 

Kijk dus goed naar welk behang bij jouw smaak past, maar let daarbij ook op wat jouw muur nodig heeft. Heeft jouw muur net wat meer scheurtjes, dan is het wellicht verstandig om te kiezen voor een dikker behang, eventueel met reliëf, zoals glasvezelbehang. Is een gladde muur iets wat beter in jouw woning past, dan kun je beter voor glasvliesbehang of  renovliesbehang gaan.