Als woningeigenaar is het belangrijk om te beseffen dat je huis niet alleen een plek is om te wonen, het is ook een grote investering. Het is dan ook van essentieel belang om je huis goed te beschermen tegen mogelijke gevaren. Er kan immers van alles gebeuren met je woning: brand, stormschade, inbraak of waterschade. Met een opstalverzekering je woning verzekeren is daarbij essentieel voor woningeigenaren, en niet alleen omdat je hypotheekverstrekker je daar wellicht toe dwingt. We leggen uit waarom dat zo is en waar je op moet letten bij het afsluiten van een opstalverzekering. 

Schade aan structuur herstellen

Een opstalverzekering is voor woningeigenaren onmisbaar omdat het de kosten dekt die nodig zijn om schade aan de structuur van het huis te herstellen. Dit omvat schade aan de fundering, muren, dak, ramen en deuren. Deze schade kan ontstaan door gevaren zoals brand, blikseminslag, stormschade, waterschade en inbraak. Als je geen opstalverzekering hebt, ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van de kosten die nodig zijn om de schade te herstellen, en die zijn vaak aanzienlijk. Zonder opstalverzekering kun je je huis en het geld wat je erin gestopt hebt in rook zien opgaan bij brand. Om dat te voorkomen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een opstalverzekering van Allianz Direct.

Schade door bouwfouten

Een ander voordeel van een opstalverzekering is dat het ook de kosten dekt van de herstelling van schade die is veroorzaakt door een bouwfout. Als je bijvoorbeeld last hebt van vochtplekken op je plafond, kan dit duiden op een lekkage in het dak. Als dit het gevolg is van slijtage, dan ben je helaas ‘gewoon’ zelf verantwoordelijk voor het herstel van het dak en de schade. Maar als dit het gevolg is van een bouwfout, dan is dit gedekt door de opstalverzekering en hoef je dus niet zelf voor de kosten op te draaien.

 

Dekking overstromingsschade

Als je een opstalverzekering afsluit, is het wel even belangrijk om goed te letten op de dekking. Niet alle opstalverzekeringen dekken namelijk dezelfde risico’s. Controleer daarom altijd welke risico’s er precies gedekt zijn voordat je een opstalverzekering afsluit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schade veroorzaakt door een overstroming. Veel verzekeraars bieden geen dekking voor schade veroorzaakt door een overstroming, terwijl dit natuurlijk wel kan voorkomen. Doorgaans is het wel mogelijk om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten, maar dat moet je dan wel ook daadwerkelijk doen.

Waarde van je huis

Bij het afsluiten van een opstalverzekering, geef je ook de waarde van je huis hebt. Je betaalt immers navenant aan wat er vergoed moet worden als je huis bij wijze van spreken verloren zou gaan in een brand. Maar als je huis tussendoor aanmerkelijk in waarde is gestegen, kan het zijn dat je opstalverzekering niet meer voldoende dekking biedt voor de herbouwwaarde van je huis. In dit geval moet je dus tijdig de waarde van je huis aanpassen bij je verzekeraar om ervoor te zorgen dat je verzekering nog steeds voldoende dekking biedt.

Ook als je geen hypotheekverstrekker nodig hebt gehad om je woning te kopen, is het dus zaak om een opstalverzekering af te sluiten om je woning te verzekeren. Zo kun je voorkomen dat je bij grote schade met de handen in het haar komt te zitten en voor veel geld de boot in gaat.