Misschien brengt het nog herinneringen naar boven uit je eigen studententijd. Driehoog achter met gezamenlijke keuken en douche. Dat is alweer even geleden. Het was een tijd die je nooit zult vergeten. Gelukkig duurde je zoektocht naar een in het centrum gelegen kamer in die tijd niet zo heel lang. Dat is tegenwoordig wel anders.

 

Nu je eigen kinderen het komend jaar uit huis gaan om elders in de Randstad te gaan studeren komt de vraag naar boven wat je voor hen kunt betekenen. Er doen veel wilde verhalen de ronde van studenten die nergens een plek kunnen vinden. In Groningen, Utrecht en Amsterdam is er schreeuwende vraag naar geschikte plekken voor studenten. Die zijn echter niet alleen op de markt. Migranten, starters en senioren dingen ook allemaal mee naar een geschikte woonruimte.

 

Overbieden

Heb je aan een klein appartement genoeg, dan is er misschien nog wel iets te krijgen. Maar heb je aanvullende wensen met een hoekbank voor de tuin waar je kunt genieten van het mooie vrije uitzicht dan zal het aanbod tegen een redelijke prijs zeer klein zijn. Wil je echt kans maken om je droomhuis te bemachtigen dan is overbieden geen uitzondering meer. Je moet er tegenwoordig ook snel bij zijn want uit recente cijfers van het derde kwartaal van 2021 blijkt dat er 44 procent minder huizen te koop staan dan in 2020 op dezelfde datum. En twijfel je al een lange tijd dan blijkt uit diezelfde cijfers dat te koop staande woningen nu 19 procent duurder zijn. Daarnaast is overbieden met een bedrag van 50.000 euro helaas geen uitzondering meer. Zelfs bij huurwoningen wordt er een hogere huurprijs geboden.

 

Overwaarde

Als straks de kinderen uit huis zijn hoef je niet beslist meer zo groot te wonen. Maar omdat de huurprijzen voor een kamer in de stad ook explosief zijn gestegen zijn er misschien andere opties. Je wilt graag dat ze niet te veel lenen en straks bij hun eerste baan met een enorme studieschuld zitten. Daarom ga je samen eens in de houten loungeset zitten om de verschillende mogelijkheden door te nemen. Daarbij komt een goede optie naar voren om de overwaarde van je huidige eigen huis op te nemen. Dat is nogal een flink bedrag.

 

Investeren

Samen met je kinderen ga je onmiddellijk online kijken waar goede appartementen te koop zijn. Als je de overwaarde van je huis gebruikt heb je hier een mooi budget voor. Het appartement moet wel zo ruim zijn dat zowel je zoon als je dochter er in de toekomst samen kunnen verblijven. Ze zijn namelijk van plan om in dezelfde stad te gaan studeren. Het mag dan ruim op tijd zijn, toch besluiten jullie de zoektocht nu al te beginnen. Je verwacht namelijk dat de prijzen binnen een jaar met nog minimaal 10 procent zullen stijgen. Dan kun je maar beter wat eerder naar een goede woonruimte omkijken. Het is een spannende zoektocht waarbij je verschillende appartementen zult gaan bekijken. Daarnaast hou je natuurlijk ook goed de hypotheekrentes in de gaten. Die zijn al historisch laag, maar het kan zomaar gebeuren dat er nog 1 of 2 procentpunten vanaf gaan. Dat scheelt altijd in de maandelijkse kosten.