Laat je een nieuwe woning bouwen en moet je een keuze maken voor het materiaal van je kozijnen? Of laat je je huidige kozijnen vervangen en ben je nog niet zeker welke soort kozijnen je als vervanger kiest? De keuze op dit gebied is reuze, maar wat ons betreft is er één optie die er echt bovenuit steekt: kunststof kozijnen. Dit type kozijnen biedt het beste van alle werelden. We leggen je graag uit waarom je absoluut zou moeten kiezen voor kunststof.

1) In vele uitstralingen verkrijgbaar

Een groot voordeel ten opzichte van traditionele houten kozijnen is dat kunststof kozijnen in veel meer verschillende uitstralingen verkrijgbaar zijn. Wat voor kleur je ook wilt, met kunststof is het mogelijk. Zo passen zwarte kunststof kozijnen bijvoorbeeld erg goed bij een moderne en industriële woonstijl. En wil je toch graag die charmante authentieke houtlook behouden? Dan zijn er tegenwoordig genoeg kunststof kozijnen met een houtlook te koop. Tip: combineer je kozijnen met een bijpassende kunststof deur.

2) Goed voor je portemonnee

Kunststof kozijnen zijn om verschillende redenen een goede keuze op financieel gebied. Ten eerste zijn ze erg betaalbaar; vergeleken met andere soorten, zoals aluminium kozijnen, valt de aanschafprijs erg mee. Ten tweede hebben ze een positief effect op je maandelijkse energierekening. Kunststof kozijnen werken namelijk sterk isolerend, waardoor er in de winter vrijwel geen warmte door de kozijnen ontsnapt. Zo hoef je dus minder hard te stoken en dat is ook nog eens beter voor het milieu.

3) Duurzame keuze

Zoals gezegd zijn kunststof kozijnen een dus een duurzame keuze. Een ideale optie dus als je onze aarde een warm hart toedraagt. Naast het feit dat ze zo goed isoleren, gaan ze ook veel langer mee dan bijvoorbeeld houten kozijnen. In tegenstelling tot hout rot kunststof namelijk niet. Daarnaast zijn veel kunststof kozijnen tegenwoordig recyclebaar.

4) Weinig onderhoud nodig

Kozijnen schoonmaken is een klus waar niemand enthousiast van wordt. Gelukkig zijn kunststof kozijnen onderhoudsarm. Het kost maar weinig tijd om ze in een goede staat te houden. Het is voldoende om ze twee tot vier keer per jaar schoon te maken met een zachte vochtige spons of doekje en water. Eventueel kun je hierbij gebruik maken van een speciaal schoonmaakmiddel voor kunststof kozijnen, zoals PVC Cleanup.

5) Veiligheid voorop

Een laatste voordeel is de veiligheid van het materiaal. Veel kunststof modellen zijn tegenwoordig voorzien van een SKG-keurmerk, wat betekent dat het bijbehorende hang- en sluitwerk van het allerhoogste niveau zijn. Dit betekent dat deze kozijnen inbraakwerend zijn; inbrekers maken geen schijn van kans!