Of je nu een doe-het-zelver bent of een professionele aannemer, een oscillerende multitool is een onmisbaar stuk gereedschap. Zo’n multitool aanschaffen is namelijk een goed idee omdat je dit type gereedschap voor allerlei klussen kunt gebruiken. Deze is dan ook een van de meest veelzijdige tools die je kunt bezitten. Je kunt er alles mee doen, van hout zagen tot metaal schuren. Maar met zoveel mogelijke toepassingen kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Daarom hebben we een lijst samengesteld met ongelooflijke toepassingen voor een oscillerende multitool – waarvan sommige je misschien zullen verbazen!

 

Vlakke sneden 

Een vlakke snede is wanneer je iets wilt kappen tot op hetzelfde niveau als de omgeving. Dit kan een spijker zijn die uit een stuk hout steekt of een schroef die uitsteekt. Het kan een stuk pijp zijn. Een oscillerend gereedschap met een verzonken hardmetalen mes maakt dit soort sneden snel mogelijk. Hiervoor kun je dus een multitool aanschaffen, wat perfect is voor het maken van vlakke sneden! 

 

Gipsplaat snijden

Of je nu een nieuwe deur of raam maakt of gewoon wat nieuwe elektrische bedrading aanlegt, je moet een opening in de gipsplaat maken. Monteer hem gewoon met een gipsplaatzaag of invalhulpstuk en je kunt in een mum van tijd zuivere, nauwkeurige zaagsneden maken. Omdat de oscillerende beweging zo beperkt is en de tanden op het hulpstuk zo fijn, is de kans veel kleiner dat je schade toebrengt aan iets dat verborgen is achter de muur.

 

Spijkers en schroeven snijden

Als je probeert een stuk sierlijst te verwijderen dat op zijn plaats is genageld of geschroefd, kan een oscillerend gereedschap korte metten maken. Monteer het gewoon met een mes met hardmetalen punt en laat de oscillerende beweging van het gereedschap het werk voor je doen. Het juiste mes snijdt snel door spijkers en schroeven. 

 

Schuren

Een ander veelgebruikt gebruik van een oscillerend gereedschap is schuren. De oscillerende beweging van het gereedschap maakt het perfect voor het snel verwijderen van verf, lak of andere afwerkingen van oppervlakken. Het is ook geweldig voor het schuren van ruwe randen of het verwijderen van roest van metaal. Je kunt schuurhulpstukken kopen die kleiner zijn dan die je op een vlakschuurmachine zou kunnen gebruiken. Dit maakt het oscillerende gereedschap perfect om in krappe ruimtes te komen en moeilijk bereikbare plaatsen te schuren. 

 

Invalsneden

Als je een snede moet maken in het midden van een stuk materiaal, is een invalsnede de juiste keuze. En een oscillerend gereedschap is het perfecte gereedschap voor de klus. Er zijn verschillende invalzaagbladen verkrijgbaar. Voorzie de oscillerende multitool van het juiste invalzaagblad en je zaagt in een mum van tijd zuiver en precies. 

 

Mortel verwijderen

Als je een tegel met mortel probeert te hergebruiken, kan het oscillerende gereedschap worden gebruikt om de mortel te verwijderen. Monteer het gewoon met een mes met hardmetalen punt en laat de oscillerende beweging van het gereedschap het werk voor je doen. In een mum van tijd heb je een schone tegel die klaar is voor hergebruik.