Bij het vinden van de ideale woning komt soms heel wat kijken, of het nu om huur of koop gaat. Maar heb je eenmaal een geschikte plek gevonden, dan beginnen vaak de verbouwingsplannen. Je wilt de woning uitbreiden of moderniseren. Een mooie stap, want niet alleen zorgt de verbouwing voor meer woongenot; de waarde van de woning neemt er ook meestal door toe.
Zodra je echter buitenshuis een verbouwing wilt realiseren, kan het zijn dat je een omgevingsvergunning nodig hebt. Deze omgevingsvergunning is nodig omdat er door jouw bouwplannen geen hinder mag optreden voor mens en milieu. Maar wanneer is deze omgevingsvergunning nu wel of niet nodig?
Wanneer is er een omgevingsvergunning nodig?
De omgevingsvergunning is er voor zowel bedrijven als particulieren. Het is handig om te weten dat de omgevingsvergunning in 2010 in het leven is geroepen om diverse type vergunningen te vervangen, waaronder de bouwvergunning, sloopvergunning, kapvergunning en milieuvergunning. Dankzij de omgevingsvergunning hoeven bedrijven en particulieren niet langer verschillende procedures in en is alles in één keer geregeld.
Vooraf is echter niet direct duidelijk óf je een omgevingsvergunning nodig hebt. Je zult bij de plaatselijke gemeente moeten informeren of jouw plannen een omgevingsvergunning vereisen. Doordat de omgevingsvergunning diverse type vergunningen heeft vervangen, heeft hij impact op velerlei soorten verbouwingen en veranderingen aan huis en tuin. Van het kappen van bomen, drastisch herinrichten van het groen, aanbouw- en uitbouw, sloopwerk tot schilderen van je woning; soms is er een omgevingsvergunning nodig.
Ook degenen die binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht wonen kunnen tegen de omgevingsvergunning aanlopen, want juist in dergelijke gevallen mag er doorgaans weinig veranderd worden aan het pand.
Wijzigen van bestemmingsplan
Binnen het bestemmingsplan staat vast voor welk doeleinde een pand gebruikt mag worden, bijvoorbeeld voor bewoning, bedrijfsactiviteiten of voor beide. Wil je de bestemming van een pand veranderen, dan dien je ook een omgevingsvergunning aan te vragen. Het is handig om hier vooraf al rekening mee te houden, want je kunt niet zomaar een klein oud winkeltje bijvoorbeeld omtoveren tot een woning: eerst moet je weten of dit is toegestaan. Maar ook andersom kun je niet zomaar van een woning een (gedeeltelijk) bedrijfspand maken. Iets om dus rekening mee te houden.
Ondersteuning bij je aanvraag
Het is allemaal mooi en aardig, maar het aanvragen van een omgevingsvergunning kan heel wat voeten in aarde hebben. Bedrijven en particulieren dienen gedetailleerde informatie te verschaffen op vragen die soms boven de pet gaan. Voor bedrijven, die over interne kennis beschikken, zal de aanvraag gemakkelijker in te dienen zijn dan voor de particulier.
Als woningeigenaar kun je in dat geval een bouwadviesbureau in de arm nemen bijvoorbeeld. Zij kunnen de omgevingsvergunningaanvraag voor de klant uit handen nemen en de klant van advies voorzien over het verduurzamen van de woning. Het is namelijk altijd verstandig om bij een verbouwing het duurzaamheidsaspect mee te nemen, zodat de woning toekomstbestendig raakt en het energielabel steeds beter wordt. Dit laatste is niet alleen goed voor het milieu en je portemonnee, maar zorgt er ook voor dat de woning meestal gemakkelijker verkocht kan worden in de toekomst.
Geef een reactie