5G internet zit er in Nederland aan te komen. Dit lijkt misschien nog ver weg, maar heel lang zal het niet meer gaan duren. Het 5G netwerk moet namelijk het stokje overnemen van 4G, wat op zijn beurt weer de vervanger was van 3G. Zo gaat de technologie steeds verder en krijgen we steeds betere verbinding, wat bij 5G dus het geval is. Maar wanneer valt dit nou precies te gebruiken?

Zuid-Korea

5G wordt op het moment ontwikkeld. De verwachting is dat het 5G netwerk in Zuid-Korea in 2020 uitgerold wordt, maar het coronavirus zou hierbij roet in het eten kunnen gooien. Desondanks is het ook de bedoeling van de Europese Unie om in elk lidstaat een 5G netwerk te hebben. De EU wil namelijk dat minimaal één stad per lidstaat kan beschikken over 5G. Dit is dus al heel erg snel, al is het nog maar de vraag of we er dan ook direct gebruik van kunnen maken.

Johan Cruijff ArenA

Er is namelijk nog weinig bekend over het 5G netwerk. Hierdoor is de verwachting dat we het de komende twee jaar nog niet kunnen gebruiken. Deze voorspelling komt overigens van de staatssecretaris van Economische Zaken. Zij stelt bovendien dat 5G verbinding in heel Nederland nog niet mogelijk zal zijn in 2023. Toch is ze wel bezig met een verzoek van de gemeente Amsterdam. De gemeente van onze hoofdstad wil namelijk dat de Johan Cruijff ArenA het allereerste stadion ter wereld wordt met een 5G netwerk. 

Gezondheid

Het was de bedoeling dat de 5G verbinding in de Johan Cruijff ArenA gebruikt kon worden bij het Europees Kampioenschap voetbal in 2020, maar dit is nu dus versteld naar 2021. Hierdoor is het nog maar de vraag of het netwerk in Amsterdam er in 2020 zal komen. Andere landen in Europa zijn tevens bezig met het aanleggen van het 5G netwerk. Zo wil Duitsland dat het hele land dit volgend jaar kan gebruiken. In Nederland zal dat dus niet het geval zijn, wat onder meer komt doordat er nieuwe antennes moeten worden geplaatst. Ook hangen er nog vraagtekens rond de effecten van het netwerk op de gezondheid van mensen.