Er zijn erg veel mensen die gebruik maken van basalt split bij het aanleggen van een tuin. Daarnaast wordt basalt split ook gebruikt voor het leggen van een stevige basis voor onder andere parkeerplaatsen en opritten. De kans is dan ook groot dat je bewust of onbewust zelf ook al vaak basalt split gezien of zelf misschien al eens hebt gebruikt. Basalt split wordt ook vaak voor grotere projecten gebruikt waardoor het zo kan zijn dat er ook een grote hoeveelheid basalt split nodig is. Het aanschaffen van een big bag split is dan vaak de beste optie.  

Wat is basalt split?

Basalt split wordt vaak gebruikt voor het verharden van onder andere opritten en parkeerplaatsen maar het kan ook een decoratieve functie vervullen. Basalt split bestaat uit een steensoort die ook wel stollingsgesteente wordt genoemd omdat deze ontstaan door de stolling van lava of magma en deze stenen zijn dan ook afkomstig uit vulkanische gebieden. De stenen van basalt split zijn hebben hoekige vormen en zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Er zijn dus verschillende soorten basalt split waaronder zwart basalt welke droog een grijze kleur heeft en zwart kleurt wanneer het spilt nat wordt. Daarnaast is er nog een lichtere kleur basalt split genaamd basalt split antraciet, deze soort basalt split is in meerdere tinten te verkrijgen. 

Het gebruik van basalt split 

Basalt split kan dus voor meerdere doeleinden worden gebruikt waaronder het verharden van opritten en parkeerplaatsen maar ook andere paden kunnen met basalt split worden verhard. Een aantal decoratieve doeleinden waardoor basalt split kan worden gebruikt is voor de decoratie van waterpartijen en het vormen van een landschappelijke omgeving. Daarnaast wordt basalt split vaak gebruikt voor de decoratie van vijvers en aquaria. Tenslotte kan basalt split nog dienen als tuindecoratie door bijvoorbeeld het gebruik van basalt split in de borders. Naast de keuze uit verschillende soorten en grootte is een van de grote voordelen van basalt split dat de stenen zowel hun kleur als vorm goed behouden. 

Wat is Ardenner split?

Ardenner split is een kalksteensoort die afkomstig is uit de Ardennen en onder andere gebruikt kan worden voor het maken van cement. Daarnaast wordt Ardenner split ook door veel mensen gebruikt in de vorm van grind. Kalksteen wordt ook al vele jaren gebruikt om mee te bouwen vanwege de stevigheid van deze steensoort. Kalksteen is namelijk een hele harde steensoort maar door de lichtere kleur van de stenen oogt deze zachter. Net als basalt split kan ook Ardenner split zowel als decoratie als voor functionele doeleinden worden gebruikt. Er kan onderscheid worden gemaakt in verschillende soorten Ardenner split op basis van de kleur van het split.      

De voordelen van Ardenner split 

Een van de redenen waarom ook Ardenner split uitermate geschikt is voor het maken van onder andere opritten en parkeerplaatsen is omdat dit een splitsoort is die niet vergruist. Ook de hardheid van de stenen draagt bij aan het feit dat deze zwaar belast kunnen worden zonder dat dit problemen zal opleveren. Het grote voordeel van het gebruik van Ardenner split als decoratie is dat deze splitsoort in verschillende kleuren is te verkrijgen. Zo heb je Ardenner split met een grijze kleur maar ook in het rood en geel. Voor al de verschillende kleuren geldt ook weer dat deze in verschillende formaten beschikbaar zijn.