Je motor is je trots en je wilt natuurlijk niet dat een stelletje boeven er mee vandoor gaat. Daarom doe je er alles aan om je maatje te beveiligen. Eén manier waarop motoren vaak worden gestolen, is door met een paar sterke figuren de tweewieler in zijn geheel op te tillen en achterin een bus, vrachtwagen of aanhangwagen te zetten. Om dát te voorkomen kun je ervoor kiezen een muuranker in je tuin aan te brengen. 

Voordelen muuranker

Muurankers zijn sterke beugels die aan een muur worden bevestigd. Hij is gemaakt van gehard staal, zodat hij niet zomaar doorgezaagd of -geknipt kan worden. Overigens kun je dezelfde beugel ook als grondanker gebruiken door hem aan de grond te bevestigen. Zo worden ze vaak gebruikt om een boot vast te leggen in de haven. De voordelen van een muuranker in de voortuin, uiteraard gecombineerd met een goed slot, zijn groot:

  • Je zet je motor altijd vast aan een sterk en onbeweeglijk object.
  • De kans op diefstal is vele malen kleiner.
  • Je voldoet ermee aan de eisen van de meeste diefstalverzekeringen.
  • Je kunt zelf bepalen wáár het anker moet komen.
  • Een muuranker is zeer moeilijk te verbreken of los te maken. Mocht het dieven al lukken, dan kost het enorm veel tijd en dat is reden om jouw motor voorbij te lopen.
  • Het geeft je een rustig gevoel als je thuis bent en je motor staat veilig vast. Anders zou je waarschijnlijk steeds uit het raam kijken en altijd één oor hebben gericht op wat er in de tuin gebeurt.

Punten van aandacht

Wanneer je een muuranker gaat aanschaffen, is het goed om met de volgende punten rekening te houden. 

Keurmerk

Kies in ieder geval voor een anker met een ART keurmerk en dat gemaakt is van gehard staal. Check vóór de aanschaf ook de reviews. Door de ervaringen van anderen krijg je altijd een goed beeld van de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van het anker.

Juiste plek

Verder moet je goed bedenken wat de beste plek is om het anker te bevestigen. Je moet er gemakkelijk bij kunnen als je de motor parkeert en het slot wilt bevestigen. Houd er verder rekening mee dat het haast niet mogelijk is om een muuranker op later tijdstip te verplaatsen. 

Check je polisvoorwaarden

Veel verzekeringsmaatschappijen waar je een diefstalverzekering voor je motor zou willen afsluiten, stellen een muuranker verplicht. Dit geeft al aan dat het de veiligheid van je motor in grote mate verhoogt. Kijk in je polisvoorwaarden of dit ook voor jou geldt en of er nog eisen zijn voor wat betreft het anker. 

Kortom, een muuranker levert je veel op. Het aantal motordiefstallen loopt de laatste jaren helaas weer op. Beveilig je motor extra met een muuranker en voorkom dat je motor wordt gestolen!