Als je je woning wilt isoleren dan zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor glaswol. Daarnaast kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld steenwol. Een andere optie is pir isolatie. Dit is zelfs één van de meest efficiënte manieren om een huis te isoleren, waardoor het direct ook een erg populaire methode is. Dit geldt overigens ook voor glas- en steenwol isolatie. Toch heeft pir isolatie nog een aantal andere voordelen ten opzichte van andere methoden. In dit artikel worden daar een paar van uitgelicht, al heeft pir isolatie nog meer pluspunten. 

 

Kostenefficiënt

PIR isolatieplaten zorgen ervoor dat je de kosten van de isolatie verminderd worden. Dit komt onder meer door de erg aantrekkelijke prijs van het product. Dit heeft nog meer redenen, zo zullen de aankoopkosten verlaagd worden doordat er een dunnere isolatiedikte nodig is. De dunne dikte zal er ook toe leiden dat de transport en montage goedkoper is. Ook is pir isolatie thermisch efficiënt, waardoor de kosten van de investering aanzienlijk verlaagd zal worden. Wel zijn de kosten voor het gebruiken van pir isolatie hoger als je ze vergelijkt met die van wol- of schuimplastic isolatie. Deze vorm van isolatie zal daarentegen wel leiden tot een grote verlaging van de verwarmingskosten van je woning. Bovendien zijn de platen een stuk sneller en eenvoudiger te installeren, dus wat dat betreft kun je ook kosten besparen.

 

Brandwerend en vochtbestendig

Pir isolatie is bovendien brandwerend. De platen worden gemaakt door een onomkeerbare chemische reactie. Dit houdt in dat ze niet kunnen smelten. Als ze wel direct in contact komen met vuur dan zal houtskool gevormd worden op het oppervlak van het materiaal. Dit beschermt de diepere structuren tegen branddoorslag, dus de brandbestendigheid neemt hierdoor toe. Pir isolatie zal dan ook weinig tot geen rook genereren, terwijl het bovendien niet druipt of smelt. Ook zijn de pir platen vochtbestendig. Ze hebben namelijk een hoge weerstand tegen zowel vocht als waterindringing, waardoor pir isolatie zeer efficiënt is. Het zal geen vocht opnemen en zijn oorspronkelijke gewicht behouden, net zoals de isolatiewaarde. Dit zal het geval zijn tijdens de gehele levensduur van de pir platen, dus de isolatie zal naar verloop van tijd niet verslechteren of verminderen.

 

Dun, licht en duurzaam

De pir isolatieplaten zijn dus een stuk dunner dan de concurrerende isolatiemethoden. Dit komt door het gebruikte materiaal en de innovatieve constructie, al speelt de hoge isolatie-efficiëntie hier ook zeker een rol in. Dit is met name handig als er sprake is van ruimtegebrek. Bovendien is pir isolatie ook erg licht, wat uiteraard onder meer komt door de dikte van de platen. Om het even te vergelijken met andere isolatiematerialen, minerale wol zal meer dan zes keer zoveel wegen. Dit weegt per vierkante meter zo’n 20 kilogram, wat bij de pir platen maar 3 kilo zal zijn. Deze panelen zijn ook nog eens enorm duurzaam. Ze zullen dus gedurende de vele jaren van gebruik niet vervormen of krimpen, hier hoef je je geen zorgen over te maken.