Het kan een uitdaging zijn om de juiste bank voor een kleine woonkamer te kiezen. Aan de ene kant wil je een bank die groot genoeg is om volledig op uit te rusten, maar tegelijkertijd wil je ook niet dat één meubelstuk de hele ruimte domineert. Banken zijn één van de duurste meubelstukken in onze woonkamers en ook het meubelstuk waar we het meest mee omgaan. Het maken van de juiste keuze is daarom van cruciaal belang. 

De beste optie is een bank met een dunne, lage armleuning

Je wilt geen log meubilair in een kleine woonkamer. Elk meubelstuk moet er mooi uitzien. Natuurlijk is comfort van belangrijk en tegelijkertijd wil je dat jouw bank een elegante uitstraling heeft. Dat wil niet zeggen dat je geen armen aan jouw bank kunt hebben. Het handigste is wanneer de armen laag en smal zijn. Hoge, dikke armen doen de bank ongelooflijk groot en massief lijken. Daarnaast nemen ze veel ruimte in, belemmeren de doorstroming en isoleren de bank van het andere meubilair in de kamer. 

Voordat je een meubel koopt is het, zoals bij elke investering, van vitaal belang dat je jezelf bepaalde vragen stelt. Denk eerst aan de werkelijke grootte van je ruimte. Meet de afmetingen van je kamer op. 

Houd rekening met je levensstijl

Hoeveel personen heb je in je huis wonen? Verwacht je bezoek en moet je ze een zitplaats kunnen bieden? Hou je van een zachtere, kussenrijke bank of één die harder aanvoelt en meer steun geeft? Het doel is om de bank aan jouw huis aan te passen en toch een bruikbare en comfortabele ruimte te creëren. Of je nu in een piepklein stadsappartement woont of in een studio, maakt weinig verschil. 

Er zijn geen beperkingen aan de soorten grote sofa’s die in compacte kamers gebruikt mogen worden. Zelfs sofa’s die van muur tot muur reiken, zijn aanvaardbaar. Overweeg op maat gemaakte sofa’s wanneer je te maken hebt met een ruimte die geen standaardafmetingen heeft. Je kunt de verhoudingen zo groot mogelijk maken om optimaal te kunnen loungen zonder te veel ruimte in de woonkamer te verliezen. Meubels op maat hebben daarnaast het voordeel dat ze zo gebouwd kunnen worden en perfect passen bij elke inrichting van de woonruimte. 

Waar kies je voor? 

Nieuwe modulaire zitbanken zijn enorm populair en dat is niet voor niets! Deze bank kan je echt helpen om ruimte te besparen en tegelijk de zitcapaciteit te vergroten. Dit komt omdat een sectorale bank misschien beter in een hoek van een kleine kamer past dan een bank tegen één muur en extra stoelen elders. Het onderhouden van modulaire slaapbanken is overigens goed te doen! 

Deze sofa’s kunnen een belangrijk deel van de beschikbare ruimte in beslag nemen. Daar kun je niet omheen. Maar door ze te combineren met kleinere meubelstukken, zal de ruimte minder rommelig lijken. Je hebt hierdoor bijvoorbeeld geen grote salontafel nodig. Mocht je toch hulp nodig hebben bij het kiezen van een nieuwe bank, dan kun je je online goed inlezen. Voor je het weet heb jij een nieuwe bank bij jou thuis staan!