De salontafel

Het lijkt op vroegere tijden; de salontafel. Kent u de inrichting nog van een driezitsbank en twee losse bijpassende fauteuils? De salontafel was meestal in harmonie met de eetkamertafel en de kast. Bij voorkeur eikenhout met een kleedje. De salontafel was de plek voor de kopjes koffie met gebak bij de zaterdagavond televisie.

Lounge
De huidige zithoeken zijn loungebanken geworden. In feite zitelementen die naar eigen idee te vormen zijn, met of zonder leuning en armleggers. Modulaire systemen die aan elkaar klikken. De hocker wordt dikwijls als bijzettafel gebruikt. Toch maakt de salontafel van weleer een comeback.

Salontafel
Het gemak dient de mens. Een salontafel of bijzettafel is natuurlijk handig voor de versnaperingen en de afstandsbediening. Ze zijn er in allerlei vormen en materialen. Rond, vierkant, ovaal en langwerpig. Van hout, staal en glas. Populair zijn de retro tafeltjes waarvan het blad een nier-vorm heeft met ranke pootjes. Zelf vind ik de salontafeltjes waarvan het bovenblad ook dienblad is, erg handig. Je neemt zo alles tegelijkertijd mee naar de vaatwasser. Bijkomend voordeel is dat de salontafel opgeruimd blijft.

Vorm
Naast de functie, is ook de vorm van het tafeltje van belang. Door voor een ronde tafel te kiezen breng je speelsheid in de zithoek. De organische ronde vormen zorgen voor een doorbreking van de rechte vormen van de hoekbank. De meest voorkomende vorm is nog steeds de rechthoekige of vierkante salontafel. Heb je een langgerekte woonkamer? Dan benadrukt een langwerpig exemplaar de lengte van de ruimte. Een vierkante of ronde salontafel past bij uitstek bij een grote hoekbank in een U-vorm.

Design
Zeker apart is het bijzetvarken of ‘side pig’. Dutch Design met een dosis humor gecombineerd met functionaliteit. Bijzetvarken is een geabstraheerd, bijna iconisch varken met een dik lichaam, stompe neus en zonder ogen en bedoeld als bijzettafel voor binnen of buiten. Het meubelstuk is uitgerust met een staart als handvat waardoor het kunststof Bijzetvarken makkelijk te verplaatsen is. Bovendien is het onbreekbaar, eenvoudig schoon te houden en duurzaam gemaakt van recyclebaar polyethyleen. Het is verkrijgbaar in meerdere kleuren.